De geschiedenis leert ons dat extreemrechtse partijen en fascistische bewegingen angst misbruiken. Daar drijven ze op. Dit doen ze om bepaalde regels en wetten in de samenleving in vraag te stellen. Belangrijke instituten – de politiek, rechters, media en het middenveld – zijn daarbij kop van jut. En dat doen ze zogenaamd in naam van ‘de samenleving’ en ‘vrijheid’. Dat zagen we gisteren opnieuw.

Ze deden het allemaal. Benito Mussolini, Francisco Franco, Augusto Pinochet, Adolf Hitler, en recentelijk Margaret Thatcher, Donald Trump, Nigel Farage, Boris Johnson en hier Vlaams Belang: frustraties binnen de bevolking misbruiken en uitbuiten om hun rechtse agenda uit te rollen. Radicaal- en extreem-rechts speelden altijd in op de angsten en vooroordelen van mensen. De mate waarin moslims, migranten, vluchtelingen, … geviseerd worden doet sterk denken aan de donkerste dagen uit onze geschiedenis. Maar nu ligt de focus ergens anders.

Het duurde even, want het was even zoeken voor Vlaams Belang en hun rabiate adepten om een ‘verhaal’ te maken rond corona. Vroeger was het simpel. Als witte voetbalhooligans op de vuist gingen met de politie, dan was er geen vuiltje aan de lucht op de Telegram-kanalen van het Vlaams Belang of Dries Van Langenhove. Als het Molenbeekse jongeren bleken, dan regeerde de afschuw en forse, fascistoïde taal. Teren op angst en de anti-immigrantenkaart trekken, was voor hen electoraal interessant. En dat is het nog steeds.

Tegen extreemrechts

Maar nu zet de communicatievloot ergens anders op in: vrijheid. Vrijheid in tijden van corona en lockdowns. De betoging van zondag 23 januari in Brussel die opnieuw resulteerde in rellen, was een teken aan de wand. Voor de goede orde: niemand vindt het leuk dat we met mondmaskers moeten rondtuffen, dat we gezapig onze beurt moeten afwachten op de vaccinatietrein of dat de bars sluiten om 23u. Maar het merendeel van de bevolking beseft ten volle dat dit nodig is in de strijd tegen de COVID-19 pandemie.

Rechtse groepen, met hun anti-lockdown-manifestaties geven niets om corona, noch om lockdown. Ruzie zoeken, de angst oppoken: daar draait het hen om. Er was nog nooit zo een grote politiemacht aanwezig. 1500 agenten stonden paraat. De rechterzijde gebruikt zulke manifestaties als excuus om mensen te rekruteren voor hun meer sinistere agenda. Sterker nog, Tom Van Grieken framet de rellen als zijnde door Antifa aangestoken. Van een dubbele gelaagdheid gesproken. Donald Trump deed hetzelfde tijdens de onlusten bij de Black Lives Matter-betogingen. Ook hier was het enkel ‘Antifa’ wat de klok sloeg.

Dat sentiment gaan ze blijven oppoken. Het is nu, meer dan ooit, opletten geblazen. Een front tegen extreemrechts is hard nodig.

Niet laten misleiden

Mensen moeten worden aangespoord om hun neofascistische en extreemrechtse agenda niet te volgen. Zij zijn niet de ridders die onze vrijheden verdedigen. Zij zijn niet de spreekbuis van de massa. Zij zijn en blijven de handpop van de elite. Laat. U. Niet. Vangen. Als het Vlaams Belang, met haar extreemrechtse ideologieën, ooit de teugels van de politieke macht in handen krijgen, verdwijnen alle arbeidsvoordelen, -onderhandelingen en loonsverhogingen als sneeuw voor de zon. Vakbonden en het middenveld worden de mond gesnoerd en mensen die een andere mening zullen verkondigen, zullen de gevolgen voelen. Aan onder andere de ‘linkse’ leerkrachten, of ‘activistische’ journalisten: u weze gewaarschuwd.

Laat u niet misleiden door hun valse bezorgdheden over onze vrijheden, de vrijheid van meningsuiting en het welvaren van onze samenleving. Als ze ooit iets te zeggen krijgen, gaan burgerlijke, collectieve en sociale vrijheden op de schop. Stakingen, of andere sociale actievormen, worden verder gecriminaliseerd. Of ze zouden wel eens bij wet verboden kunnen worden. Je weet het nooit met hen. De strijd tegen extreemrechts is een gevecht voor onze democratie.

Laten we hopen dat het niet zover komt. Laten we hopen dat we die rechtse ‘vrijheids’-ballonnetjes massaal kunnen doorprikken en hen niet toestaan de coronacrisis te misbruiken als dekmantel voor hun rechtse agenda. De economische en sociale crisis, de stijgende energieprijzen en inflatie stellen ons allen op de proef. We moeten kritisch en offensief blijven ten opzichte van rechts, want ze zullen alles op alles zetten om het ongenoegen hierover te capteren.

Aan iedereen die zondag en vorige keren meeliep, besef verdorie goed waar jullie aan toe bijdragen. Het is belangrijk dat mensen rekening houden met de verstrekkende en desastreuze gevolgen als extreemrechts nog meer voet aan de grond.

Foto: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.