‘Big Merv’ Shields was een vooraanstaand lid van de beruchte white power nazi-band Skrewdriver, waar hij een aantal jaren basgitaar speelde. Skrewdriver is een band uit Blackpool (Engeland) die in 1977 werd opgericht na opheffing van de band Tumbling Dice. Tijdens de jaren tachtig kende de band een enorme aanhang.

De frontman van deze band was Ian Stuart Donaldson, de oprichter van de internationale neonazistische beweging Blood & Honour.

Op 24 september 1993 kwam Ian Stuart om het leven bij een auto-ongeluk. De dood van Ian Stuart vormde in extreemrechtse kringen de aanleiding tot heel wat samenzweringstheorieën en betekende meteen het einde van Skrewdriver.

De muziek van Skrewdriver was niet alleen een inspiratiebron voor de neonazistische beweging, het heeft ook honderden andere neonazistische skinheadbands gevormd die hen navolgen.

Shields, die achter in de vijftig was, had onderliggende gezondheidsproblemen (hartkwaal). Op sommige extreemrechtse websites en sociale mediaplatformen werd gemeld dat hij op 1 januari in het ziekenhuis was overleden aan “COVID-complicaties”.

Volgens Shields was COVID een ‘Joods-marxistisch complot’. Hij weigerde zich te laten vaccineren.

Bron: Shore News Network, Sunday World en Krapuul

Afbeelding: Shore News Network

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.