Olavo de Carvalho stierf eergisteren in de Verenigde Staten aan COVID. Hij was een Braziliaanse polemist, zelfverklaard professor, astroloog en een extreemrechtse complottheoreticus. Van 2005 tot aan zijn dood woonde hij in Richmond, Virginia in de Verenigde Staten.

Vanaf de jaren negentig werd Carvalho bekend bij een breder Braziliaans publiek, voornamelijk door columns te schrijven voor enkele van de belangrijkste kranten in Brazilië.

In de jaren 2000 begon hij persoonlijke blogs en sociale media te gebruiken om zijn ultrarechtse en anticommunistische ideeën te verspreiden. Hij werd in Brazilië de “intellectuele vader van nieuw rechts” genoemd en de ideoloog van Jair Bolsonaro, de huidige president van Brazilië.

Hij nam vaak zijn toevlucht tot obscene ad hominem- aanvallen. Zijn boeken en artikelen hebben complottheorieën en valse informatie verspreid, en hij is vaak beschuldigd en veroordeeld voor het aanzetten tot haat en voor laster en eerroof.

Zijn opvattingen werden over het algemeen verworpen door filosofen en wetenschappers. Hij betwistte de ideeën van natuurkundigen Isaac Newton, Albert Einstein en de wiskundige Georg Cantor.

Hij zei ook dat er geen bewijzen zijn voor heliocentrisme en dat geocentrisme even geldig was als heliocentrisme “omdat je verschillende referentiepunten kunt gebruiken”. In het sterrenkundig model van heliocentrisme vormt de zon het centrum en draaien de aarde en andere planeten. In het model van het geocentrisme staat de aarde centraal en draait de zon er om heen. In 2018 verklaarde hij op Facebook dat hij geen “definitief antwoord” had op veel “vragen”, zoals of de aarde bolvormig of plat is.

Carvalho verspreidde ook de hoax dat Pepsi de cellen van geaborteerde foetussen gebruikte om frisdranken zoeter te maken.

Volgens hem was de COVID-pandemie “de meest uitgebreide manipulatie van de publieke opinie die ooit in de menselijke geschiedenis heeft plaatsgevonden”.

Carvalho werd een van de meest invloedrijke personen in het bestuur van huidige Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.