Onder het motto “Europa verdedigen” vindt dit weekend in de Spaanse hoofdstad Madrid een ontmoeting plaats op uitnodiging van de extreemrechtse partij VOX. Twee Europese premiers hebben hun deelname toegezegd: de Hongaar Viktor Orbán en de Pool Mateusz Morawiecki. Ook andere leiders van extreemrechtse partijen nemen deel.

Voor VOX-leider Santiago Abascal is deze bijeenkomst van groot belang. Het stelt hem in staat zijn internationaal netwerk te consolideren en verder uit te bouwen. Eerder berichtte Het Observatorium al over hoe VOX dat in Latijns-Amerika aanpakt en in de VS banden smeedt met figuren uit de entourage van Donald Trump.

De bijeenkomst in Madrid moet in het verlengde gezien worden van de extreemrechtse top die afgelopen december in Warschau plaatsvond. Bedoeling was om heel extreemrechts in één Europese fractie te bundelen. Door onderling gekibbel liep dat toen op een fiasco uit. Momenteel zijn deze krachten verspreid over verschillende fracties. De fractie Identiteit en Democratie, met Vlaams Belang telt onder meer de Italiaanse Lega en de Oostenrijke FPÖ en ook de nieuwe partij van Eric Zemmour sluit hierbij aan. De fractie van Europese Conservatieven en Hervormers, met N-VA, telt onder meer de Poolse PiS, het Spaanse VOX en de Italiaanse neofascisten van Fratelli d’Italia. Dan zijn er nog partijen zoals het Hongaarse FIDESZ dat vorig jaar uit de christendemocratische fractie stapte.

“Europa verdedigen” betekent dat het continent zich moet schrap zetten tegen “externe en interne bedreigingen”. Het heet dat de Europese Unie belaagd wordt door een “globalistische drift” die de soevereiniteit van de naties op het spel zet.

Ook Tom Van Grieken zal zijn opwachting maken, maar naar alle verwachting zal hij ook dit keer geen rol van betekenis spelen.

Foto: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.