Rechtsextremistische groeperingen in de Verenigde Staten lijken een aanval op het elektriciteitsnet steeds meer te zien als een middel om het land te ontwrichten.

Blanke supremacisten, extreemrechtse milities en accelerationisten “hebben sinds ten minste 2020 geloofwaardige, specifieke plannen ontwikkeld om de elektriciteitsinfrastructuur aan te vallen”, aldus een rapport van het Office of Intelligence and Analysis van het Department of Homeland Security. Het rapport waarschuwt dat extremisten “fysieke aanvallen op elektrische infrastructuur zullen blijven plannen en aanmoedigen”, waaronder meer dan 6.400 elektriciteitscentrales en 450.000 mijl aan hoogspanningslijnen die het land overspannen.

Het communicatie- en elektriciteitsnetwerk wordt gezien als een doelwit, op basis van een reeks incidenten in de afgelopen jaren en online discussies in extreemrechtse kringen. Het rapport vermeldt een incident waarbij vier rechtsextremisten in oktober 2020 werden beschuldigd van een complot om transformatoren in Idaho en nabijgelegen staten te beschadigen en de arrestatie in mei 2020 van drie extreemrechtse militieleden, verbonden aan de anti-regeringsbeweging Boogaloo, die van plan waren om een elektrisch onderstation in Las Vegas aan te vallen.

Op telegram circuleerde vorig jaar een video van de National Socialist Order (voorheen bekend als de neonazi terreurgroepering Atomwaffen Division) waarin mensen werden aangemoedigd om hoogspanningsstations in brand te steken.  The Base, een andere neonazistische groepering, verspreidde een propagandavideo waarop twee leden in New Jersey te zien zijn die salueren voor hoogspanningslijnen.

Op 16 juli 2020 werd in een gemeenschappelijke nieuwsbrief van het DHS, de FBI en het National Counterterrorism Center melding gemaakt van een kleine, kant-en-klare drone met vier rotoren die ontdekt werd op de top van een gebouw naast een elektriciteitsstation in Pennsylvania. Nylon touwen die aan de drone hingen, bungelden aan een gebogen stuk koperdraad. Een analyse van het apparaat gaf aan dat dit waarschijnlijk bedoeld was om kortsluiting te veroorzaken in het nabijgelegen elektriciteitsstation.

Bron: ABC News en Homeland Security today

Afbeelding: Wikimedia Commons

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.