In Groot-Brittannië is ophef ontstaan rond een rechtsextremistische student die veroordeeld werd tot het lezen van klassieke literatuur. De beslissing van een rechter om een ​​blanke supremacist en neonazi te gelasten klassieke literatuur te lezen wegens een terroristisch misdrijf, is door het hof van beroep vernietigd. De jonge man van 22 zal toch een gevangenisstraf moeten uitzitten van 2 jaar.

De politie zei dat de student meer dan 67.000 racistische en neonazistische documenten had verzameld, waaronder materiaal over het maken van bommen.

Ondanks herhaalde interventies van politie en preventiediensten bleef de rechtsextremistische student ‘afstotende’ extreemrechtse documenten downloaden, evenals een exemplaar van The Anarchist Cookbook, een radicale publicatie uit de jaren zeventig die een aantal diagrammen en instructies bevat over het bouwen van explosieven.

Een jury heeft hem schuldig bevonden aan het bezit van informatie die nuttig kan zijn voor een persoon die een terroristische daad voorbereidt.

In Groot-Brittannië is het illegaal om willens en wetens materiaal te bezitten dat zou kunnen helpen bij terroristische activiteiten op grond van artikel 58 van de Terrorism Act. 

De rechter concludeerde dat de misdaad ‘een daad van tienerdwaasheid’ was en oordeelde dat de dader uit de gevangenis kon blijven zolang hij klassiekers van Shakespeare en Dickens las in plaats van extreemrechts materiaal.

Het parket van de procureur-generaal verwees de straf naar het hof van beroep nadat actievoerders de voorwaardelijke straf als ‘zielig’ en ‘zeer mild’ hadden bestempeld. Een woordvoerder van de Campagne tegen Antisemitisme gaf de procureur-generaal volkomen gelijk om het hof van beroep te vragen de straf te herzien: ‘Het is onverklaarbaar dat een man die bijna 70.000 neo-nazi- en terreurgerelateerde documenten verzamelde, een vrijheidsstraf voor misdaden met een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar volledig kon vermijden.’

Bron: BBC en Daily Mail

Afbeelding: Wikimedia commons

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.