Al tien jaar brengen de Franse antifascistische nieuwssites La Horde en REFLEXes letterlijk extreemrechts in kaart. Die oefening wordt telkens moeilijker, schrijft La Horde bij de presentatie van de recentste geactualiseerde kaart van januari 2022. Vroeger was Frans extreemrechts weliswaar versnipperd maar toch gestructureerd rond een aantal bewegingen. Dat is vandaag anders. Het veld is nu geatomiseerd en extreemrechtse collectieve structuren moeten het qua impact vaak afleggen ten aanzien van individuen. De initiatiefnemers van La Horde stellen zich dan ook de vraag of dit soort cartografie, die overigens niet de volledigheid kan nastreven, nog een efficiënte manier is om het overzicht te behouden.

Die evolutie heeft te maken met de populariteit van sociale media die, volgens La Horde, in vele gevallen de reële activiteit in de steden in de schaduw stellen van de digitale activiteit van geïsoleerde individuen. Media die vroeger een sluimerend bestaan leidden binnen eigen extreemrechtse rangen leveren nu opiniemakers voor de debatprogramma’s van commerciële radio- en tv-zenders als CNEWS, C8 of BFM waar de extreemrechtse demagogie de vrije loop krijgt en hun radicalisme deel begint uit te maken van de mainstream.

Bij het in kaart brengen van extreemrechts werken La Horde en Reflex(es) met een onderverdeling. Die onderscheidt electoralisten, reactionairen, nationaal-katholieken, media, Nieuw Rechts, activisten en gewelddadige groepen.

Het initiatief is uitnodigend om ook eens letterlijk het Vlaams rechtsextremisme in kaart te brengen.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.