Op de grens tussen Canada en de VS staat al ruim twee weken een blokkade van antivaxtruckers en zelfverklaarde “vrijheidsstrijders”. De vrachtwagenblokkade vestigde zich op de drukke overgang tussen Alberta en Montana. Onder de naam “Freedom Convoy” is de lokale actie ondertussen tot een internationale beweging uitgegroeid, die steeds meer door extreemrechts wordt overgenomen. Zo zijn er concrete plannen om op 14 februari een blokkade in Brussel op te zetten.

Vermoedelijk gewapende actievoerders

De Canadese demonstranten blokkeren niet alleen de weg, maar ze verhinderen de lokale bewoners ook de toegang tot school, supermarkt, apotheek en ziekenhuis. De postbedeling werd er stopgezet. De politiechef van Ottawa waarschuwde dat zijn agenten niet over de middelen beschikken om de blokkade van truckvrachtwagens te verwijderen. De inzet van het leger wordt overwogen, maar dat zou een “groot risico” met zich meebrengen. De actievoerders zijn vermoedelijk gewapend.

In de Canadese hoofdstad Ottawa zorgden enkele duizenden manifestanten afgelopen weekend voor grote onrust. De betoging ging in de onmiddellijke omgeving van het parlementsgebouw door. Een harde kern heeft ook daar een truckblokkade opgezet.

Extreemrechtse recuperatie

Het protest tegen de Amerikaanse en Canadese vaccinvoorschriften is in toenemende mate een trekpleister voor extreemrechtse groeperingen. Zowel op de grensovergang als in Ottawa werd er met vlaggen met hakenkruizen gezwaaid. Op videobeelden zijn racistische liederen te horen. Een crowdfundingcampagne om de Canadese demonstratie te ondersteunen bracht meer dan 10 miljoen Canadese dollar op. Tamara Lich, de organisator van crowdfunding, maakt deel uit van de separatistische Maverick-partij die stelt dat het coronavirusvaccin wordt gebruikt om “het blanke ras te ontvolken“. Kapitaalkrachtige Amerikaanse extreemrechtse organisaties steunden de geldophaling.

Onder lokale progressieven is er dan weer toenemende onvrede over de lakse politiehandhaving. Ze wijzen er op dat er bij eerdere protestacties van Black Lives Matter, de inheemse bevolking en mensen zonder papieren resoluut voor de inzet van militaire middelen gekozen werd.

Europese copycats

Ondertussen dreigen copycats ook in België met gelijkaardige blokkade-acties. Enkele dagen geleden startte een voormalige militair onder de naam “Belgian Convoy” een Facebook- en een Telegram-groep die al duizenden leden telt. De losse organisatie plant op 14 februari een blokkade in Brussel. Netwerken uit Nederland, Frankrijk en Duitsland gaven aan mee te zullen doen. In Nederland werden al verschillende konvooien gesignaleerd.

De meer radicale elementen doen suggesties om het niet bij een blokkade van Brussel te laten. Zo circuleert in de gesloten Facebook-groep “Belgian Convoy” de oproep van de veroordeelde terrorist Tomas Boutens om Belgische havens lam te leggen. “Een complete blokkade van de containerhavens, gedurende 1 tot 2 weken, zal deze roverheid op de knieën dwingen”, klinkt het dreigend.

Commentaar van de veroordeelde terrorist Tomas Boutens in de gesloten Facebook-groep “Belgian Convoy”.

Bron: Vice, The Guardian, Het Laatste Nieuws

Afbeelding: Wikimedia Commons

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.