Eind vorige maand lanceerde de Duitse televisiezender WDR een onthutsende documentaire over het gevaar van de “Hammerskins”, een extreemrechts netwerk dat in het geheim opereert en vaak dodelijk wordt onderschat.

Uit onderzoek van MDR en het WDR-magazine MONITOR blijkt dat de Hammerskins een soort geheim genootschap zijn en graag onder de radar blijven. Ze zien zichzelf als een eliteorganisatie. Ze zijn wereldwijd genetwerkt. De Hammerskins zijn afgesloten naar buiten toe en intern strak hiërarchisch georganiseerd.

Ze geloven in “blanke suprematie”, trainen voor een zogenaamd op handen zijnde staatsgreep of revolutie op “Dag X” en hebben connecties met extreemrechtse terroristen. De Hammerskins zijn een van de meest invloedrijke en oudste rechts-extremistische groepen in Duitsland. Of het nu gaat om lucratieve rechtse rock of rechts-extremistische vechtsportevenementen – toonaangevende Hammerskins hebben op veel plaatsen een vinger in de pap. De documentaire toont aan dat de organisatie over veel geld en invloed beschikt.

In de VS hebben de Hammerskins een lange geschiedenis van buitensporig geweld die tot verschillende veroordelingen heeft geleid.

In 2009 heeft de organisatie in ons land een mislukte pogingen ondernomen om muziekfestivals te organiseren.  Ze zijn toen onder druk van protest naar Frankrijk moeten uitwijken. De Hammerskins hebben in tegenstelling tot onze buurlanden weinig voet aan wal gekregen in België. Er zijn wel al verschillende Belgische neo-nazi’s opgemerkt op activiteiten van Hammerskin in het buitenland.

Bron: WDR

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.