De tweede top van Europese extreemrechtse politici in Madrid is geëindigd in een flop. Het doel was om tot één grote extreemrechtse fractie in het Europees Parlement te komen, en zo meer macht, spreektijd en overheidssubsidies te krijgen. Dat mislukte evenwel faliekant. Zelfs over de zeer algemene en voorspelbare slotverklaring werd er nog stevig gebakkeleid. De top van Madrid heeft vooral de grote verdeeldheid en het gekibbel tussen Europees extreemrechts duidelijk gemaakt.

In juli 2021 kondigden 15 Europese extreemrechtse partijen met veel bombarie aan dat ze Europa “diepgaand gingen hervormen”. Nadat de top van Warschau in december 2021 mislukte, deden ze op 29 januari een nieuwe poging in Madrid. Grote partijen als Alternative für Deutschland (Duitsland), Sverigedemokraterna (Zweden) of de Italiaanse Lega daagden in Madrid al niet meer op. Amper 9 van de 15 partijen ondertekenden uiteindelijk de slotverklaring. Tom Van Grieken en zijn extreemrechtse geestesgenoten geraakten niet verder dan de oprichting van een “coördinatiebureau” in een poging om de stemmingen in het Europees Parlement wat meer te stroomlijnen.

Onenigheid over Rusland

Er was zelfs nog een stevig rondje armworstelen nodig om tot die flauwe slotverklaring te komen. Op aangeven van het Spaanse VOX stond er in de oorspronkelijke versie een stevige uithaal naar de Russische militaire manoeuvres aan de grens met Oekraïne. “De militaire acties van Rusland aan de oostgrens van Europa hebben ons op de rand van oorlog gebracht”, klonk het nog. Dat was niet naar de zin van Marine Le Pen, van het Franse Rassemblement National. Na lange discussies bleek zelfs vingerwijzing naar de Russische despoot Poetin niet mogelijk. De zin werd volledig geschrapt.

In het Europees Parlement zullen de extreemrechtse partijen dus over twee rivaliserende fracties verdeeld blijven: de fractie “Identiteit en Democratie” (ID) staat er vaak lijnrecht tegenover de “Europese Conservatieven en Hervormers” (ECR). De Hongaarse premier Viktor Orban en zijn partij Fidesz blijven dakloos nadat ze uit de rechts-conservatieve EVP-fractie werden gegooid.

Verwijzing naar joodse erfenis geschrapt

Andere opvallende vaststelling: in de beginverklaring van juli 2021 was er nog sprake van de “joods-christelijke erfenis”. De slotverklaring van Madrid hield het op een verwijzing naar de “christelijke idealen”. Plots blijkt de joodse bijdrage aan Europa het vermelden niet meer waard.

Bron: Le Monde

Foto: Wikimedia Commons (Tom Van Grieken en Marine Le Pen op een eerdere bijeenkomst)

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.