Een jaar na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 is het duidelijk geworden in welke mate  extremistische overtuigingen deel zijn gaan uitmaken van de mainstream.

Volgens de Anti-Defamation League (ADL), een non-profitorganisatie die haatgroepen in de gaten houdt, doen dit jaar meer dan 100 extreemrechtse kandidaten als republikein mee aan de verkiezingen.  

Het gaat om kandidaten op de lijsten van de Republikeinse partij die extreemrechtse opvattingen promoten, zich associëren met rechtsextremisten en / of potentieel gevaarlijke complottheorieën promoten. Steun voor dergelijke kandidaten toont een groeiende mainstream acceptatie van extreemrechtse overtuigingen en ideologieën aan.

De golf van extreemrechtse kandidaten omvat zetelende mandatarissen zoals bijvoorbeeld de senator Wendy Rogers van de staat Arizona, die toegegeven heeft lid te zijn van de Oath Keepers, een extreemrechtse militie die momenteel federaal wordt aangeklaagd wegens samenzwering.

Andere extremistische kandidaten zijn bijvoorbeeld de oude blanke supremacist Chester Doles, die zich kandidaat stelt voor een zetel in de Raad van Commissarissen van Lumpkin County (GA) en Proud Boy Daniel Tooze die volgens zijn campagnewebsite meedoet als Republikeinse kandidaat voor het Huis van Afgevaardigden van Oregon.

Volgens de ADL hechten minstens 45 kandidaten “op de een of andere manier geloof aan de QAnon-samenzweringstheorie.

“Het echte gevaar is niet de golf van extreme kandidaten op zich maar wel hun mainstreaming door de Republikeinse partij”, zegt Steven Levitsky, een professor aan de Harvard University en de co-auteur van How Democracies Die. “Wat nieuw en echt gevaarlijk is voor de democratie, is dat extremisten steeds meer worden omhelsd en genormaliseerd door de Republikeinse partij.”

Bron: The Guardian en ADL

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.