Een aantal techondernemers uit Silicon Valley haalde 4,2 miljoen dollar op om een eigen stadstaat op te richten. Die privéstad zou door geselecteerde bewoners bewoond en beheerd worden, zonder controle van de Amerikaanse overheid. De investeringen in de toekomstige stadstaat zijn een voorbeeld van een groeiend netwerk van “venture capitalists” die openlijk bereid zijn om radicaal-rechtse projecten te steunen. 

Radicaal-rechtse filosofie

Praxis, het bedrijf dat de stadstaat wil bouwen, werkte een radicaal-rechtse visie uit op basis van het omstreden gedachtegoed van Oswald Spengler en Guillaume Faye. De nieuwe droomsamenleving van de groep techneuten draait rond spierkracht, vitaliteit, spiritualiteit, gedeelde waarden en verzet tegen wat ze “civilizational decay” noemen.

Een passage uit het persbericht waarmee Praxis de geslaagde fondsenwerving aankondigde, toont duidelijk aan dat de nieuwe stadstaat een politiek project is. Cryptomunten zijn daarbij een belangrijk bindmiddel. “Crypto is de erfgenaam en fakkeldrager van deze idealen. Het werd opgericht als een politieke technologie, en om dezelfde reden als Amerika: Bevrijding.”

Investeerders uit Silicon Valley

Dat steenrijke techondernemers in radicaal-rechtse projecten investeren is niet nieuw. Velen komen uit het netwerk van Peter Thiel (PayPal, Palantir) en/of hebben al langer banden met radicaal-rechts: Pronomos Capital, Sofreh Capital, Joe Londsdale en Geoff Lewis.

Peter Thiel werd rijk met de verkoop van zijn bedrijf PayPal en is ondertussen miljardair. Hij bouwt sinds zijn studententijd aan een radicaal-rechts netwerk dat een belangrijke steunpilaar voor de Trump-verkiezingen was. Vorige week nog kondigde Thiel aan dat hij niet langer in het bestuur van Facebook zal zetelen en zich wil concentreren op de campagne van Republikeinse pro-Trump-kandidaten bij de Amerikaanse verkiezingen in november 2022. Zelf beroept hij zich op antiverlichtingsdenkers als Oswald Spengler, Carl Schmitt, Leo Strauss en Alain de Benoist.

Pronomos Capital wordt gerund door onder meer Balaji Srinivasan, een bekende venture capitalist betrokken bij het bekende fonds Andreessen Horowitz. Srinivasan werd door Peter Thiel aangedragen om onder Trump de Food and Drug Administration (FDA) te leiden. De FDA is het machtige Amerikaanse federale agentschap dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen controleert. Ook was hij tijdelijk “chief technology officer” in Coinbase. Coinbase is wereldwijd de grootste ruilmarkt voor cryptomunten. Het bedrijf is in handen van Fred Eshram, die ook in Praxis investeert. 

Srinivasan staat in nauw contact met de invloedrijke blogger Mencius Moldbug, draagt zijn ideeën uit en investeerde in zijn bedrijf, Tlon. Mencius Moldbug is het pseudoniem van Curtis Yarvin, een Amerikaanse blogger, softwareontwikkelaar en politiek theoreticus. Volgens hem is de Amerikaanse democratie een mislukt experiment dat door een monarchie of ondernemingsbestuur vervangen moet worden. Yarvin is een van de grondleggers van de zogenaamde “Dark Enlightenment”. Zijn schrijfsels zijn doordrenkt van monarchistische, antidemocratische, antimensenrechten en futuristische denkbeelden.

Sofreh Capital is dan weer het fonds van Shervin Pishevar, die ‘Hyperloop Virgin’ oprichtte met David Sacks, een rechterhand van Thiel. Joe Lonsdale is mede-oprichter van Thiel’s spionage bedrijf Palantir. Praxis-bestuurslid Geoff Lewis werkte voor Thiel in Clarium Capital en Founders Fund.

Bron: New York Post

Afbeelding: Praxis

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.