De Franse extreemrechtse politicus en presidentskandidaat Éric Zemmour werd gisteren veroordeeld wegens inbreuken op het auteursrecht. Hij moet 70.000 euro aan de aanklagers betalen, waaronder de Franse filmregisseurs Luc Besson en François Ozon. Zemmour misbruikte filmfragmenten en journaals in een videoclip waarmee hij zich op 30 november als presidentskandidaat lanceerde.

De 10-minuten durende campagnevideo – waarin Zemmour waarschuwde dat het traditionele Frankrijk van Jeanne d’Arc verdween onder het gewicht van migratie en vreemde culturen – bevatte een clip uit Bessons biopic uit 1999 van de Franse middeleeuwse heldin, met Milla Jovovich in de hoofdrol.

Andere eisers waren filmproductiehuis Gaumont, dat zei dat het geen verzoeken van het team van Zemmour had ontvangen om clips te gebruiken van de klassieker “A Monkey in Winter” uit de jaren 1960 met Jean-Luc Belmondo in de hoofdrol, waarop het de rechten bezit.

De video van Zemmour bevat ook meerdere nieuwsclips van moslims die op straat baden, straatgeweld en de nasleep van terroristische aanslagen. France 24 zei dat het “principieel gekant was tegen het gebruik van zijn afbeeldingen en zijn logo in alle politieke campagnes”, en eiste hun onmiddellijke verwijdering.

De 63-jarige Zemmour heeft twee veroordelingen voor haatzaaien en gaat in beroep tegen een derde. In de peilingen staat hij momenteel op de vierde plaats, met ongeveer 12% van de stemmen. De Franse presidentsverkiezingen gaan op 10 april door.

Ter verdediging van het gebruik van film- en mediaclips in de campagnevideo beweerde het team van Zemmour dat het het recht had gerespecteerd om “korte citaten” vrij te gebruiken.

De Franse auteursrechtregels stellen echter dat korte fragmenten alleen mogen worden gebruikt voor recensies, opiniestukken en wetenschappelijke of informatieve artikelen – niet voor promotionele inhoud.

Gisterenavond was het betreffende filmpje nog altijd op Youtube te zien. Het werd sedert 30 november ruim 3 miljoen keer bekeken.

https://www.youtube.com/watch?v=k8IGBDK1BH8

Bron: MSN News

Afbeelding: Youtube

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.