Meer dan 2.500 jaar geleden schreef de Griekse wijsgeer Aischylos (526-456 v.o.t.) het al: “in oorlogen sneuvelt de waarheid als eerste”. Ook vandaag draait de oorlogspropaganda in Rusland én de NAVO-lidstaten overuren. Kunstmatige vijandsbeelden en opgefokte tegenstellingen worden de wereld in gestuurd en geraken wijdverspreid. En op het einde wint de oorlogsindustrie, zoals altijd. De beurskoers van het Duitse bedrijf Rheinmetall, een van Europa’s grootste wapenfabrikanten, steeg met 63% op een maand tijd.

En toch … Soms legt een oorlog de naakte waarheid – die gewiekste demagogen in vredestijd handig weten te verdoezelen – onverbiddelijk bloot. Plots vallen de maskers af en worden de dubbele tongen en standaarden voor iedereen duidelijk. Dat overkomt Europees extreemrechts vandaag. De hypocrisie over hun vluchtelingendiscours en Vladimir Poetin ligt vandaag pijnlijk op de straatstenen.

Alleen voor wie wit en christelijk is

De Europese Unie toonde zich de voorbije dagen opvallend gastvrij om de Oekraïense oorlogsvluchtelingen op te vangen. Dat is goed. Meer nog: het is vanzelfsprekend en absoluut noodzakelijk. Voor extreemrechts konden de Europese grenzen tot voor kort niet dicht genoeg en de Trumpiaanse grenshekkens niet hoog genoeg zijn. In Vlaanderen zijn ze nu voorstander van de onmiddellijke opvang van Oekraïense vluchtelingen. Zo verspreidde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken een visual waarin hij er voor pleit om de “moedige Oekraïeners” tijdelijk op te vangen.

Nog opvallender: voor Vlaams minister-president Jan Jambon moeten de Oekraïense oorlogsvluchtelingen niet de geijke asielprocedures volgen en meteen toegang tot het sociale opvangnet krijgen. Dezelfde Jambon richtte eind de jaren ’80 mee een afdeling van het Vlaams Belang in Brasschaat op, sprak in 2001 de voormalige SS-Oostfronters van het Sint-Maartensfonds toe en liet in 2018 als vice-premier de federale regering over het zogenaamde Marrakech-akkoord vallen.

Welke ongemakkelijke waarheid is plotseling duidelijk? Dat een humaan asielbeleid voor deze extreemrechtse politici enkel kan voor wie wit en christelijk is. Voor die specifieke doelgroep mogen asielregels versoepeld worden. Het onderstaande filmpje legt hun dubbele discours haarfijn bloot. Op hetzelfde moment dat Van Grieken en Jambon ervoor pleiten om de grenzen te openen voor de witte en christelijke oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne, wordt in de Spaanse kolonie Melilla een weerloze Afrikaanse vluchteling door 8 zwaargewapende agenten genadeloos in elkaar gemept. Zelden was de hypocrisie van extreemechts zichtbaarder. Want, maak u geen illusies. De afranseling van een Afrikaanse vluchteling door overheidsinstanties behoort voor Van Grieken en Jambon zonder de minste twijfel tot een “streng maar humaan” asielbeleid.

Poetinliefde ontploft extreemrechts in het gezicht

Vorige week bracht Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken dus hulde aan de “moedige Oekraïeners”. Nochtans behoort zijn partij al jaren tot het selecte kransje extreemrechtse Europese partijen die zoete broodjes bakken met Poetin en zijn kliek. Ook die naakte waarheid over de jarenlange vriendschappen ontploft vol in hun gezicht. Beste lezer, bekijk hieronder de reacties voor en na van Filip Dewinter, Marine Le Pen, Matteo Salvini en Viktor Orban en trek er uw conclusies uit.

Filip Dewinter (Vlaams Belang, België), voor en na …

Marine Le Pen (Rassemblement National, Frankrijk) voor en na …

Matteo Salvini (Lega, Italië), voor en na …

Viktor Orban (Fidesz, Hongarije), voor en na …

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.