In drie vorige afleveringen belichtten we een aantal symbolen die neonazistische groepen vandaag gebruiken. Ze zijn een codetaal die onderlinge herkenning en samenhang creëren. In een aantal gevallen worden hiervoor symbolen en leuzen van de nazi’s overgenomen. Anderzijds komt er ook veel uit de Verenigde Staten overgewaaid waar neonazistische groepen met internationale ambitie vaak hun oorsprong vinden (zie o.m. vorige bijdragen op deze nieuwssite). Ook het Verenigd Koninkrijk is een vruchtbare bodem voor neonazi’s. En een zeldzame keer is dat het geval voor Scandinavië zoals met het cijfer ‘2083’. Dat verwijst naar de titel van het manifest dat de Noorse extreemrechtse massamoordenaar Anders Breivik schreef voor hij zijn terreurdaden beging, ‘2083. A European Declaration of European Independence’.

Cijfers …

Nog een cijfer dat circuleert is ‘9 percent’. Dat verwijst naar het vermoedelijke percentage witte bevolking op aarde tegen het jaar 2060. Uit de Verenigde Staten komt het cijfer ‘311’. Dat verwijst naar de letter ‘k’, elfde letter van het alfabet, en 3×11 (311) staat dus voor KKK, de racistische Ku Klux Klan. De letter ‘5’ staat dan weer voor vijf woorden: ‘I have nothing to say’. Voor neonazi’s die ‘niks te zeggen hebben’ maar toch onderling iets willen duidelijk maken is er het cijfer 23. De 23ste letter van het alfabet is de letter ‘W’ en die staat, jawel, voor ‘white’.

… en letters

Naast de cijfers zijn er de letters en de acroniemen, afkortingen uitgesproken als een woord. Net als de cijfers spreken ook die boekdelen over de aard en de doeleinden van het neonazisme in al zijn varianten. Ook hier domineert het Engels. JOG staat bijvoorbeeld ‘Jewish-Occupied Government’. Een variant hierop is ZOG, ‘Zionist-Occupied Governement’. Dit verwijst naar een antisemitische samenzweringstheorie volgens dewelke Joden stiekem westerse regeringen controleren. Her en der sloeg deze neonazistische complottheorie het afgelopen jaar ook over op de antivaxbeweging. Nog zo’n acroniem is ORION, ‘Our Race is Our Nation’. Hiermee drukken witte supremacisten uit dat (witte) raciale banden alle andere vormen van verbondenheid overstijgen. Voor wie het ‘witte ras’ al de rest voorafgaat, is het slechts een kleine stap om daar geweld aan toe te voegen, zelfs een ‘heilige oorlog’. Dat wordt uitgedrukt in het acroniem RAHOWA, ‘Racial Holy War’. ‘War’ is uiteraard het Engels voor oorlog, en niet toevallig een acroniem voor ‘White Aryen Resistance’. Naast het bekende KKK is er ook de triple F. ‘FFF’ staat voor ‘Faith, Folk, Family’.

Het is vanuit de bestrijding van rechtsextremisme en hedendaagse vormen van fascisme belangrijk deze symbolen te kunnen herkennen. Ze vinden bijvoorbeeld ingang in voetbalstadions, scholen of worden aangebracht in openbare ruimten. Ze wijzen op de aanwezigheid van neonazi’s of op het ondoordacht overnemen van symboliek waarvan men de oorsprong niet kent. In beide gevallen dient dit gesignaleerd en moet er gepast opgetreden worden: de symbolen moeten verwijderd worden. Verheerlijking van massamoordenaars (Breivik), oproepen tot rassenoorlogen, antisemitisme of dweperij met regimes die miljoenen mensen de gaskamers instuurden kunnen nooit en nergens getolereerd worden.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.