Gisteren bezocht Matteo Salvini, de leider van de extreemrechtse Italiaanse partij Lega, de Poolse stad Przemysl. Przemysl ligt vlakbij de Pools-Oekraïense grens en is een belangrijk toevluchtsoord voor oorlogsvluchtelingen. Salvini hoopte een opportunistisch graantje van de massaal aanwezige pers mee te pikken, en zijn solidariteit met de Oekraïense vluchtelingen te betuigen. Daar stak de lokale burgemeester, Wojciech Bakun, een stokje voor.

Terwijl Matteo Salvini tevergeefs het woord probeerde te nemen, haalde de burgemeester een tshirt met een afbeelding van Vladimir Poetin boven. In het verleden maakte Salvini verschillende keren met gelijkaardige tshirts zijn sympathie voor de Russische despoot duidelijk. De Poolse burgemeester vertelde Salvini dat hij enkel welkom was als ze samen Poetin zouden veroordelen. Er restte Salvini weinig anders dan onder luid gejouw af te druipen.

Net zoals veel andere Europese extreemrechtse politici wordt Salvini met zijn hypocriete houding over Poetin geconfronteerd. Afgelopen maandag publiceerde Het Observatorium nog tegenstrijdige uitlatingen van Filip Dewinter (Vlaams Belang), Marine Le Pen (Rassemblement National) en Viktor Orban (Fidesz).

Bron: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.