Een Duitse rechtbank bevestigde dat de extreemrechtse partij AfD (Alternative für Deutschland) een vermoedelijke bedreiging voor de democratie is en de partij anti-grondwettelijke doelen nastreeft. De rechtbank verwierp de beroepsprocedure van AfD. De rechterlijke uitspraak heeft verregaande gevolgen. De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) mag de communicatie van de extreemrechtse partij nu in het geheim aftappen en undercoverinformanten inzetten om verder belastend materiaal te verzamelen.

De AfD-leiding probeerde zich nog van de hardliners onder leiding van Bjoern Hoecke te distantiëren, maar volgens de rechters hebben die nog steeds “aanzienlijke invloed” in de partij.

In het zog van de zogenaamde “vluchtelingencrisis”in 2015-2016 haalde AfD op een bepaald moment 13% van de stemmen, maar onder meer door interne conflicten kalfde het succes sedertdien af. Bij de laatste verkiezingen bleven ze op iets meer dan 10% steken. Afgelopen januari stapte partijleider Jörg Meuthen op en beschuldigde AfD ervan totalitaire neigingen te vertonen.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.