“Als extreemrechts vijf jaar geleden had gewonnen, zou je in december zijn ingeënt en in januari gedevaccineerd!” Emmanuel Macron ging donderdag in de aanval op “de extreemrechtse tandem” Marine le Pen – Eric Zemmour. Macron vindt het spijtig dat hun ideeën worden “gebagatelliseerd”.

Tijdens een campagnerally in Fouras (Charente-Maritime) hamerde Macron er op dat zijn tegenstanders “extreem rechts” zijn.

“Ik heb het Front National nooit gebagatelliseerd”, “er is een extreemrechtse tandem, waartegen ik vecht”, verklaarde Macron aan de pers over de opkomst van Marine Le Pen in de peilingen. Hij noemde de partij van Le Pen bij de oude naam, die inmiddels Rassemblement National is geworden, om te laten zien dat de extreemrechtse partij niet veranderd was.

“Gezamenlijk heb ik minder gehoord dat het uiterst rechts is. Twintig jaar geleden zeiden de media dat het ‘een verschrikkelijke extreemrechtse partij was’. Die reactie is er niet meer”, zei Macron.

“Mensen hebben het gebagatelliseerd, weggekeken. Ze zeggen: het is sympathieker… dus wees niet verbaasd”, reageerde hij op de opkomst van Le Pen in de peilingen.  

“We moeten de waarheid blijven zeggen over de projecten en de oplossingen die ze voorstellen”, besloot Macron zijn kritiek op “een tandem, gedragen door een clan en een nieuwkomer”.

Bron: Europe1 en Paris Match

Foto: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.