Het verhaal van het paard van Troje is een van de bekendste uit de Griekse mythologie. Het vertelt hoe de Grieken er in slaagden om de belegerde stad Troje binnen te dringen door zich in een reusachtig houten paard te verstoppen. Ook in de hedendaagse IT-wereld is een Trojaans paard een valstrik met een mooie cadeauverpakking om schadelijke software in uw computer te sluizen.

Extreemrechts is zeer goed vertrouwd met de tactiek van het Trojaans paard. Steeds weer verbergen ze hun haatboodschap achter een schijnbaar deftige façade. Op die manier proberen ze de samenleving te misleiden en in de val te lokken. De voorbije media-optredens van de rechtsextremist Jacques Martin zijn daar een illustratie van. Zowel de openbare omroep VRT als de commerciële media (De Morgen, De Standaard, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, Gazet Van Antwerpen, …) voerden Martin op als een heldhaftige strijder die moedig de verdediging van de Oekraïense bevolking opneemt. In dit artikel levert Het Observatorium bewijzen dat Jacques Martin een gevaarlijke, extreemrechtse en seksistische militiestrijder is die we maar beter goed in het oog houden.

Die dag trapte de VRT helaas niet voor de eerste keer met open ogen in de extreemrechtse val.

Afgelopen zondag 27 maart mocht Jacques Martin uit Flémalle in De Zevende Dag getuigen over zijn rol in de Oekraïense oorlog aan de zijde van het zogenaamde Vreemdelingenlegioen. Die dag trapte de VRT helaas niet voor de eerste keer met open ogen in de extreemrechtse val. Op 22 november 2021 rolde De Afspraak ook al de rode loper voor Sarah Melis uit. In primetime mocht ze ongehinderd haar visie op de coronamaatregelen en de coronabetoging uiteenzetten. De volgende dag maakte Het Observatorium bekend dat Sarah Melis via Feniks banden heeft met het neofascistische Schild & Vrienden van Dries Van Langehove. De VRT heeft deze fout nooit willen erkennen of rechtzetten.

Het VRT-programma De Afspraak biedt op 22/11/21 een forum
aan de activiste Sarah Melis van Feniks.
Het VRT-programma De Zevende Dag biedt op 27/03/2022 een forum aan de militiestrijder Jacques Martin.

Wie is Jacques Martin?

In de krant De Standaard geeft journalist Mark Eeckhaut op 4 maart 2022 een treffende omschrijving van Jacques Martin: “Luikenaar Jacques Martin (52), tatoeage in de nek, noemt zichzelf een overtuigde nationaal-anarchist. Dat is een groepering die antikapitalistisch anarchisme wil verzoenen met extreem blank nationalisme.” Alhoewel Eeckhaut er zich van bewust is dat Martin een “extreem blank nationalisme” aanhangt, laat hij hem probleemloos aan het woord. Voor de rest geen enkele kritische noot hierover. Er valt nochtans heel wat over de man te vertellen.

Artikel in De Standaard op vrijdag 4 maart 2022

Antifeminisme

Jacques Martin staat al jarenlang om zijn antifeminisme bekend. Feministen scheldt hij regelmatig voor “feminazies” uit. Zoals u hieronder kunt lezen staat feminisme voor hem gelijk aan mannenhaat en “castratie”. Volgens de website Veille Antifa Liège zou Martin bovendien al meermaals vrouwen aangevallen hebben. Binnen internationale extreemrechtse milieus nemen radicale vormen van vrouwenhaat door zogenaamde “incels” al een hele tijd sterk toe. Dat dit gevaarlijk is, bleek eind vorig jaar nog. In oktober begon in Luik een assisenproces tegen een rechtsextremist die wordt beschuldigd van het aanzetten tot haat en geweld tegen vrouwen. Net zoals Martin woont de 44-jarige beschuldigde in de gemeente Flémalle.

National Socialist Black Metal

Jacques Martin mag gerust een muziekfreak genoemd worden, maar dan wel muziek van een zeer specifieke soort. Op zijn persoonlijke Facebook-pagina maakt Jacques Martin veelvuldig publiciteit voor zijn favoriete bands.

Een van de bands noemt “La Souris Déglinguée”. In 2015 speelde de groep in de Fréjus-arena tijdens een concert georganiseerd door het Front National. De ticketverkoop verliep via een bedrijf dat gelinkt is aan Frédéric Chatillon. Chatillon is een voormalig voorzitter van de GUD (Groupe Union Défense). Het Observatorium berichtte enkele dagen geleden over een rechtszaak tegen leden van GUD die zich aan een “ultra-gewelddadige aanval” op twee tieners schuldig gemaakt zouden hebben. Chatillon is bovendien een intimus van Marine Le Pen en leunt nauw aan bij de neofascisten van Casa Pound in Italië. Het eerste deel van het concert werd verzorgd door “In Mémoriam“, een van de belangrijkste en bekendste Franse identiteitsrockbands. Dat Jacques Martin nauwe banden heeft met “La Souris Déglinguée” blijkt uit zijn pogingen om in Luik een steungroep voor hen op te richten en uit zijn plan om een ​​concert te organiseren.

Een andere band waar Jacques Martin graag mee uitpakt is “Evil Skins”, een groep uit de jaren 80 die destijds rond Serge Ayoub werd gevormd. De eerste naam van de band was Zyklon B en fans/vrienden noemden zich Zyklon Army. (nvdr Het Observatorium: Zyklon B is het pesticide dat de Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog in de concentratiekampen gebruikten om hun slachtoffers te vergassen.)

e groupe RAC Evil Skin arborant les couleurs du Klan
Foto van de “Evil Skins” (bron: REFLEXes)

Het logo van de band is de nazistische Odal Rune. Ook de verboden extreemrechtse paramilitaire militie Vlaamse Militanten Orde (VMO) gebruikte hetzelfde symbool. Tot op vandaag heeft “Evil Skins” een quasi mythische status onder neonazi’s.

Op zijn Facebookprofiel prijst Jacques Martin ook andere neonazistische bands aan. Waaronder “Peste Noire”, die volgens Wikipedia tot de Franse National Socialist Black Metal (NSBM) behoort. Al omschrijft de oprichter zich liever als fascistisch dan nazistisch.

Aanprijzing door Jacques Martin van Peste Noire. De teksten van het nummer laten weinig aan de verbeelding over …

Of wat te denken van de band met de veelzeggende naam “Pure Impact”? Let vooral op het rode Keltische Kruis op de cover, een van de meest gebruikte symbolen in whitepower-middens.

Jacques Martin creëert regelmatig nieuwe muziekgroepen. Een daarvan heet “Hargne”. Deze band richtte hij op met Régis du Havre, een voormalig lid van Evil Skins (zie boven).

We zien op de foto Jacques Martin en Régis due Havre met de tekst “United Evil Skins en Fous du Rois in Hargne”. Met deze zin verwijst hij naar een oude groep van Jacques Martin “Les Fous du Roi” en naar de nieuwe met Régis du Havre: Hargne. “Brothers in Hargne” is niet toevallig in de kleuren van de Belgische en Franse vlag. Ook via Hargne wordt er antifeministische politieke boodschappen uitgedragen, zoals uit het onderstaande social mediabericht blijkt.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. In augustus 2018 gaat Jacques Martin er prat op dat hij de groep “Oeil pour oeil” voor een optreden in Luik heeft uitgenodigd. Op de hoes van een groepsalbum is de slogan “Antifa ha ha ha” te zien, die wel vaker door neonazistische groepen wordt gebruikt. We zien een vrouw die waarschijnlijk net verkracht is en een andere die werd onthoofd.

Een laatste voorbeeld: Jacques Martin brengt een ode aan Combat 84, een van de eerste neonzastische, whitepower en RAC-bands (Rock Against Communism). Met weer een verwijzing naar verkrachting …  

Nationaal-anarchist

Zoals de krant De Standaard al vermeldde, omschrijft Jacques Martin zich als een nationaal-anarchist. Het nationaal-anarchisme probeert twee ideologieën met elkaar te verbinden die in principe onverenigbaar zijn: het nationalisme en het anarchisme. Het nationaal-anarchisme is vaak een extreemrechtse ideologie, omdat men uitgaat van de vorming van autonome gemeenschappen op basis van “rassenscheiding”.

Een van de bekendste aanhangers van het nationaal-anarchisme is de zogenaamde Unabomber, een bijnaam voor de Amerikaanse terrorist Ted Kaczynski. Kaczynski pleegde in totaal 16 bomaanslagen waarbij er 3 dodelijke slachtoffers en 23 ernstig gewonden vielen. In 1995 stuurde de Unabomber zijn ideologisch manifest – Industrial Society and Its Future – naar verschillende kranten. Jacques Martin is zeer gekend met de ideologie van de Unabomber, meer nog: hij promoot zijn manifest.

Hieronder ziet u twee andere Facebook-posts van Martin waarin hij het nationaal-anarchisme promoot. De pijlen in de eerste post verwijzen naar de nazistische Zwarte Zon, maar werd ook gebruikt door de Russische fascist Aleksandr Dugin in zijn boek over Eurazianisme), terwijl het symbool in de tweede post sterk gelijkt op het logo van de SA (Sturmabteilung), een door Hitler opgerichte knokploeg.

Post Jacques Martin
Logo van de fascistische Eurasia Party
Post Jacques Martin
Logo Sturmabteilung (SA)

Er kan geen enkele twijfel bestaan over de extreemrechtse overtuiging van Jacques Martin. Tijdens zijn verschijning op de RTBF waren afbeeldingen van de “Corps Franc Wallonie” te zien. Deze divisie had tussen 1941 en 1945 verschillende benamingen, maar vormde tijdens de Tweede Wereldoorlog de 28ste divisie van de Waffen-SS. Het bestond voornamelijk uit Waalse vrijwilligers die gelieerd waren aan de fascistische partij REX van Léon Degrelle.

Bron: 7sur7

Het logo van “Scandale Crew”, een van de andere bands die Martin uit de grond probeerde te stampen, bevat het Bourgondisch Kruis. Weer een van die symbolen die veelvuldig in extreemrechtse middens opduiken. Het was onderdeel van de vlag van de Waalse Waffen-SS. Ook de partij REX van Léon Degrelle gebruikte het regelmatig. Na de oorlog werd Degrelle bij verstek ter door veroordeeld. Hij had toen evenwel al asiel en een nieuwe identiteit in het Spanje van dictator Franco gekregen, waar hij in 1994 overleed.

De vlag van de Waalse Waffen-SS met Bourgondisch Kruis

Oorlog in Kroatië

In verschillende media pronkt Martin met zijn deelname aan de oorlog in Kroatië, ook toen bij het Vreemdelingenlegioen. Opnieuw nemen zowel de openbare omroep als de commerciële media dit klakkeloos over. Nochtans valt ook hierover heel wat te zeggen. De exacte rol van Jacques Martin tijdens de gruwelijke Joegoslavische Oorlog is moeilijk te achterhalen. Maar het is zeer waarschijnlijk dat hij meestreed aan de zijde van het Kroatisch Bevrijdingsleger (HOS), de gewapende militie van de extreemrechtse partij HSP (Kroatische Partij voor het Recht).

Vanuit Nederland en België werden nogal wat huurlingen door de zogenaamde Nederlands-Kroatische Werkgemeenschap (NKW) geronseld. De NKW was in Nederland verbonden met de extreemrechtse partij CP’86, die in 1998 verboden werd. In België waren het Vlaams Blok en de Vlaams Blok Jongeren de draaischijf. Volgens de krant De Morgen vond er op 10 april 1992 in het Antwerpse hoofdkwartier van het Vlaams Blok een heuse “Kroatië-Avond” plaats. Onder meer toenmalig Vlaams Blok-senator Wim Verreycken en Filip Dewinter waren toen aanwezig. Verder schrijft De Morgen dat het Vlaams Blok een eigen hulporganisatie opzette “Hulpcomité Kroatië: volk in nood”. Dat zamelde via Voorpostkopstukken Luc Vermeulen en John Spinnewyn hulpgoederen in. In die periode organiseert het Vlaams Blok ook vormingsavonden over Kroatië. Daarin prijst Karim Van Overmeire de brochure “Kroatië, de schaduwkant” aan. (nvdr Het Observatorium: Karim Van Overmeire was mede-auteur van het 70-puntenplan en is vandaag Aalsters schepen voor N-VA).

Tijdens de Joegoslavische Oorlog in de jaren ’90 maakte het Kroatisch Bevrijdingsleger zich schuldig aan oorlogsmisdaden zoals massamoorden, verkrachtingen en opsluiting in concentratiekampen.

Bron: Veille Antifa Liège

Afbeelding: screenshot website VRT

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.