Het Observatorium heeft kunnen achterhalen dat Feniks, de organisatie achter de antivaxbetoging van vorige zondag gelinkt is aan Schild en Vrienden van Dries VanLangenhove.

De organisatrice Sarah Melis gaf zondag een speech in een trui met het logo van een Feniks.

Wie zien op een foto de organisatrice van de betoging tijdens de demonstratie meelopen met een delegatie die allemaal dezelfde trui dragen.

Op de achtergrond de zwarte vlaggen met de witte feniks en een rij mensen met dezelfde truien.

Niet alleen de organisatrice draagt zo’n trui, maar een hele delegatie betogers. Verder opzoekingswerk leert ons dat de trui en het logo behoren tot een organisatie met de naam “Feniks”. De organisatie was met een kleine delegatie van zo’n 15tal mensen aanwezig op de betoging (zie foto onderaan).

En wat blijkt na wat snel opzoekingswerk? Bijna al die mensen op de foto zijn ook gekend als lid van Schild en Vrienden.

We herkennen op het eerste gezicht bijvoorbeeld Eveline Denayer (naam wordt hier voluit geschreven omdat het publiek zichtbaar is op een open instagram account). Hier een foto van haar op de betoging van vorige zondag.  

En hier een foto van haar op een betoging in Parijs samen met een delegatie van Schild en Vrienden.

Evelyne hier samen met Jonathan D. (links) en Aidan P. (rechts)

Op de tweede foto van haar tussen twee jonge mannen in Parijs is de jonge man rechts van haar met de zwarte haren ook op de groepsfoto van Feniks herkenbaar. De jonge man is Aidan P.

Andere leden die herkenbaar zijn op de foto zijn onder meer Jordi J, Jonathan D. en Sacha V. (zie foto onderaan van man met poloshirt van Schild en Vrienden)

De man links op de foto is duidelijk herkenbaar op de groepsfoto van Feniks en is hier zichtbaar op een gevechtsportoefening van Schild en Vrienden. 1 van de andere mannen is gekend omwille van trainingen in het buitenland.

Is Feniks een schaduw- of satellietorganisatie van Schild en Vrienden? Of is het een afsplitsing van Schild en Vrienden? Wat wel duidelijk is, is dat de organisatie wel heel veel kan rekenen op steun van Schild en Vrienden. Heel wat likes op het instagramaccount van Feniks_Vlaanderen zijn afkomstig van Schild en Vrienden miltanten. Waaronder een like van forge.of.dietsland, een van de vele accounts van Guillame P., de moderator van de persoonlijke chatbox van Dries Van Langenhove waarin de viroloog Marc Van Ranst met de dood werd bedreigd.

De organisatie van de betoging tegen de coronamaatregelen is het zoveelste bewijs dat niet alleen in het buitenland maar ook in ons land rechtsextremisten steeds meer de coronapandemie instrumentaliseren om aan populariteit te winnen en het brede publiek te radicaliseren.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.