Op zaterdag 20 november zijn tienduizenden vrouwen in Frankrijk de straat opgegaan om te protesteren tegen vrouwengeweld en het gebrek aan actie daartegen van de kant van de regering Macron. In Parijs werden de demonstranten aangevallen door rechtsextremisten.

De demonstranten, verenigd door #NousToutes (Wij allemaal) eisen dat geweld tegen vrouwen serieus genomen en vervolgd wordt. De cijfers rond geweld tegen vrouwen zijn hallucinant: In de afgelopen vijf jaar zijn er in Frankrijk bijna 600 vrouwen vermoord, 220.000 zijn jaarlijks slachtoffer van geweld en bijna honderdduizend worden er eveneens jaarlijks verkracht.

In Parijs werden de demonstranten aangevallen door leden van een rechtsextremistische groepering ‘Nemesis Collective’. De aanvallers, gewapend met riemen, houten stokken en ijzeren staven, sloegen onder meer met een ijzeren paal op de demonstratie in.

‘Nemesis Collective’ is een organisatie bestaande uit voornamelijk jonge vrouwen tussen de jaren 18 en 30 die zich heftig verzetten tegen immigratie omdat immigratie “een rem is op de ontwikkeling van vrouwen in Europa”. Hun centraal strijdpunt is “het behoud van de blanke vrouw tegenover de dreiging van zogenaamde ‘buiten-Europese’ mannen”. Het is een organisatie met een duidelijk extreemrechtse, racistische, conservatieve en antifeministische agenda. Ze leunen ook heel sterk aan bij bestaande identitaire organisaties zoals Génération identitaire en het extreemrechts tijdschrift Valeurs actuelles.

Bronnen: RT France, Sud Ouest, Midi Libre

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.