Op woensdag 18 november werd een Amerikaans lid van deze neonazi’s tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld. Michael John Helterbrand bekende dat hij betrokken was in een moordcomplot tegen antifascisten in de Amerikaanse staat Georgia. Eerder berichtte Het Observatorium over de Amerikaanse neonazistische organisatie The Base die ondertussen ook in een aantal andere Angelsaksische landen is opgericht en waarvan ook in Nederland twee leden recentelijk veroordeeld werden. De beide Nederlanders bereidden een terroristische aanslag voor, aldus justitie.

In 2019 beraamde de vandaag 26-jarige Helterbrand met zijn The Base-cel in Georgia een moordaanslag op een “antifascistisch koppel”. De man en de vrouw zouden neergekogeld worden en hun huis zou, met de dode lichamen erin, in brand gestoken worden. Dat moordplan werd meermaals uitgesteld door rugklachten van Helterbrand en toen ze écht tot de daad wilden overgaan, werden ze prompt gearresteerd: één van de complotteurs bleek een geïnfiltreerde FBI-agent.

In voorlopige hechtenis ging de neonazi verder met zijn gewelddadig optreden. Hij sloot zich aan bij een “white power”-gevangenisbende en randde, samen met andere bendeleden, seksueel een medegevangene aan. Deze aanranding verzwaarde de aanklacht tegen hem, net als het feit dat hij ook misdaden had begaan als lid van een uiterst gewelddadige “white power”-straatbende, de Ghostface Gangsters die eveneens in de cocaïne- en amfetaminehandel zouden betrokken zijn.

Oproep aan de beleids- en veiligheidsinstanties

Het moordplan op het antifascistisch echtpaar past in de accelerationistische strategie die The Base hanteert: met aanslagen en moorden een burgeroorlog uitlokken om – hierop voorbereid – een mono-etnische witte suprematie te vestigen. Nogmaals roepen we onze beleids- en veiligheidsinstanties op na te vlooien wie in ons land vatbaar is voor dergelijke gewelddaden. Zoals Het Observatorium recentelijk uitbracht, bereiden figuren binnen Schild & Vrienden zich met gevechts- en schiettrainingen in binnen- en buitenland voor op een gewelddadig treffen. Ze gebruiken hierbij dezelfde taal en tekens als de Amerikaanse neonazi’s. Er mag niet gewacht worden tot de eerste slachtoffers vallen, vooraleer er opgetreden wordt tegen deze neofascisten. Misschien helpt het als de verkozenen van de democratische partijen wat meer druk zouden zetten?

Bron: Vice

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.