Een 94-jarige veteraan van de Opstand van Warschau tegen de nazi’s in 1944 haalde zwaar uit naar rechtsextremisten op een pro-EU bijeenkomst. De oorlogsheldin Wanda Traczyk-Stawska vecht na al die jaren nog steeds tegen extremisten. Vanop een podium op een pro-EU bijeenkomst keek ze in de richting van een groep rechtsextremistische tegenbetogers en riep tegen een van hen: “Wees stil, stomme jongen, jij waardeloze sufferd.”

Ze was nog maar een meisje toen de nazi’s Polen binnenvielen. Ze sloot zich aan bij het verzet onder de codenaam “Doughnut” en vocht op 17-jarige leeftijd in de Opstand van Warschau, waarbij ongeveer 200.000 Poolse strijders en burgers werden gedood.

Ze overleefde vier krijgsgevangenenkampen en kwam uiteindelijk weer thuis om als lerares te werken. Vorige week werd ze na een volksraadpleging uitgeroepen tot burger van het jaar van Warschau.

Bronnen: HuffPost, Polish News

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.