Afgelopen woensdag 11 november maakte Het Observatorium bekend dat er in het persoonlijke chatkanaal van federaal VB-parlementslid Dries Van Langehove herhaaldelijke en ernstige doodsbedreigingen tegen viroloog Marc Van Ranst werden geuit. De dreigementen waren zo gebiedend geformuleerd dat ze als een oproep tot moord geïnterpreteerd kunnen worden. Toch liet Van Langehove maandenlang betijen. Als beheerder van het Telegram-chatforum greep hij op geen enkele manier in om verdere wetsovertredingen te voorkomen.

Na de onthulling werden twee acties ondernomen: om Van Langenhove uit de wind te zetten, slachtofferde het Vlaams Belang het lokale bestuurslid uit Waasmunster dat de bewuste uitspraken deed. Tegen hem werd een tuchtprocedure opgestart en op de website werd zijn naam gewist uit de lijst met bestuurders. Daarnaast kondigde parlementslid Dries Van Langenhove in de pers aan dat hij een beheerder voor zijn persoonlijk Telegram-kanaal had aangesteld.

11 november 2021: “Son of Dietsland” wordt beheerder van het chatkanaal

Dries Van Langenhove stelde op 11 november 2021 – de dag van de onthullingen – effectief meteen een beheerder aan: Son of Dietsland. Volgens Van Langenhove om “wangedrag in de toekomst te voorkomen”, zoals hij aan de lokale zender TVO liet weten. Bij die intenties kunnen ernstige vragen gesteld worden. Achter de schuilnaam “Son of Dietsland” blijkt namelijk een bijzonder omstreden figuur te zitten. Niet bepaald iemand die de Belgische grondwetten ernstig neemt, en dan drukken we ons zeer zacht uit.

“Son of Dietsland” wordt niet toevallig op 11 november 2021 – de dag van de onthulling door Het Observatorium – lid van het chatkanaal.
Son of Dietsland is meteen administrator/beheerder van het chatkanaal.
Son of Dietsland maakt meteen duidelijk dat hij niet van plan is om veel te “beheren”. Hij roept integendeel op om zo weinig mogelijk via het chatkanaal te converseren.

Wie zit er achter de schuilnaam “Son of Dietsland”?

Het Observatorium achterhaalde ondertussen wie de echte persoon achter de schuilnaam is. Het gaat over Guillaume P. uit Kortrijk, een absolute vertrouweling van Van Langenhove die al jaren een prominente rol speelt in de neofascistische organisatie Schild & Vrienden.

Afgelopen 2 februari 2021 wijdde de krant De Morgen al een passage aan Guillaume P. Ze verwarden hem toen verkeerdelijk met zijn broer Gaetan P. Uit dat krantenartikel blijkt duidelijk dat Guillaume P. een wapenfanaat is, die zich bovendien actief traint en op oorlogssituaties voorbereidt. “In extreemrechtse milieus zijn er heel wat fans van airsoft, een schietsport waarbij oorlogssituaties worden nagespeeld met hoogst natuurgetrouwe replica’s. […] Gaetan P. bijvoorbeeld, een trouw lid van Schild & Vrienden dat op Instagram zit onder de schuilnaam ‘Son of Dietsland’. Daar poseerde hij onlangs met een airsoftgeweer, verduidelijkend dat hij ook ervaring met écht schieten heeft. “Maar dat kan ik helaas slechts één keer per jaar doen”, zo schreef hij. Daarmee verwees hij naar de wetgeving die stelt dat wie geen wapenvergunning bezit, hooguit één keer per jaar met echte vuurwapens op een erkende schietstand mag oefenen.”

De onderstaande foto’s bevestigen die hypothese. De kans is bovendien groot dat de wapentraining niet alleen voor defensieve doeleinden dient. In extreemrechtse middens krijgt het zogenaamde “accelerationisme” steeds meer aanhang. Accelerationisten willen door een reeks van provocatieve acties een rassenoorlog ontketenen om tot de gewelddadige vestiging van witte ethnostaten te komen.  

Op de foto poseert Guillaume P. voor een Zwarte Zon. Het symbool van de Zwarte Zon is populair bij neonazistische organisaties, omdat de zon vroeger als het grootste en machtigste hemellichaam aanzien werd. Het stond centraal op affiches van de neonazistische organisatie Volksverzet die onlangs in Gent opdoken.

We zien hem ook bij de zogenaamde Vlaamse strijdvlag staan. Die werd onder meer gebruikt door het Vlaams Legioen, de lokale vrijwilligersorganisatie van de Waffen-SS tijdens WOII. Let zeker ook op het mes dat ostentatief naast de vlag gelegd werd.

Ook het ongelijkheidsteken is geen toeval. Witte supremacisten gebruiken het wiskundige teken “≠” (niet gelijk of niet gelijk aan) wel vaker als symbool. Daarmee beklemtonen ze dat verschillende “rassen” niet gelijk aan elkaar zijn en stellen ze dat het blanke ras superieur is. Op de laatste twee foto’s zien we Guillaume P. die met zware wapens oefent, onder meer bij een schietstand.  

Conclusie

Met zijn mediatieke aankondiging over de aanstelling van een beheerder voor zijn chatkanaal probeert Dries Van Langehove eens te meer een rookgordijn op te trekken. “Modereren” betekent doorgaans dat men er alles aan probeert te doen om een interactief platform binnen de grenzen van de grondwet en het fatsoen te laten opereren. Guillaume P. heeft daar absoluut het profiel niet voor. Hij is een getrainde wapenfanaat en neonazist. Daarnaast is Guillaume P. een prominent lid van de neofascistische organisatie Schild & Vrienden. Verschillende leden van Schild & Vrienden – waaronder Dries Van Langenhove – verschijnen voor de rechter voor het aanzetten tot discriminatie, haat en geweld, holocaustontkenning en verboden wapenbezit.

Daarmee bewijst het federale parlementslid op een slinkse manier opnieuw dat hij zich niet aan de wetten van dit land meent te moeten houden. Als parlementslid heeft hij zich daar in zijn plechtige eed nochtans toe verbonden. Voor Het Observatorium overschrijdt Dries Van Langenhove daarmee opnieuw de grenzen van wat in een democratie aanvaardbaar is. Hoe lang tolereren zijn partij Vlaams Belang en zijn collegae-parlementsleden dit nog?

Bron

Met dank aan “be0sint” voor de hulp bij het schrijven van dit artikel.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.