In de Gentse studentenbuurt rond de Blandijnberg zijn er neonazistische affiches opgedoken. Ze gaan vermoedelijk uit van de Nederlandse organisatie Volksverzet. Die organisatie voerde eerder al in Nederlandse steden gelijkaardige affichecampagnes.

Op de affiche is een Zwarte Zon te zien. Dat symbool is populair bij neonazistische organisaties, omdat de zon vroeger als het grootste en machtigste hemellichaam aanzien werd. Daarnaast is er ook het opschrift ‘We zijn terug!” te lezen. Het is onduidelijk of de organisatie een lokale afdeling in Gent of Vlaanderen heeft. Leden van Volksverzet doken dit jaar op de IJzerwake en in Vlaams Huis De Klokke in Duffel op. Die laatste locatie wordt ook door Voorpost wel vaker bezocht.

De affiches zijn door onbekenden aangebracht. Het is de redactie van Het Observatorium niet bekend of er ondertussen een klacht bij de Gentse politie werd ingediend. De Gentse burgemeester Mathias De Clercq werd onder meer via Twitter op de hoogte gebracht. Toen zijn Nederlandse collega Wil Houben van Voerendaal met een gelijkaardige affichecampagne geconfronteerd werd, legde het gemeentebestuur zelf klacht neer bij de politie en liet nagaan of er op camerabeelden iets te zien was.

De affiche werd ondertussen overplakt en is dus niet langer zichtbaar.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.