In een ronduit verbluffende aflevering van het Canvas-programma De Afspraak (28 september) verdedigde Mia Doornaert vurig de Franse auteur en polemist Eric Zemmour. Aanleiding waren de geruchten dat Zemmour een gooi zou doen naar het presidentschap. Doornaert zette Zemmour neer als een zeer intelligent man, een soort van vrijdenker die zich tegen de stroom in verweert tegen de ‘politieke correctheid’. Ze ontkende gloedvol dat Zemmour een trumpiaanse populist was, maar plakte dit etiket wel gretig op de leider van het linkse La France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon.

Met afstandelijke, genuanceerde waarneming of inschatting had de interventie van Doornaert weinig te maken. Op donderdag 30 september volhardde Doornaert met een column in De Standaard: etiketten als ‘uiterst rechts’ of ‘seksistisch’ acht Doornaert ‘te reducerend’ voor Zemmour. Zijn “liefde voor Frankrijk” is mateloos, aldus de barones-columniste: hij is dus “ongerust” over “islamitische inwijkelingen”. Doornaert ontkent dat Zemmour voor racisme veroordeeld werd. Dat klopt, hij werd veroordeeld voor “provocatie tot raciale discriminatie” en voor “provocatie tot haat tegen moslims”. Slechts provocatie, want – aldus Doornaert – Zemmour laat zich niet afschrikken “door de intellectuele terreur”. Nee, voor Doornaert blinkt Zemmour uit in “intellectuele moed’ en “polemisch talent”.

Om onze lezers hierover zelf te laten oordelen, selecteerden we een aantal uitspraken van Eric Zemmour die in Frankrijk voor ophef zorgden en waarvan er enkele tot de eerder gemelde juridische veroordelingen leidden.

  • “Bashar al-Assad (de Syrische president, nvdr) gebruikte geen gifgas tegen zijn eigen volk, hij gebruikte gifgas tegen mensen die zijn vijanden waren.”
  • “Wanneer generaal Bugeaud (Franse 18de -eeuwse koloniale gouverneur van Algerije, nvdr) in Algerije aankomt, begint hij de moslims en zelfs bepaalde Joden uit te roeien. Ik sta vandaag aan de kant van generaal Bugeaud. Dàt is Fransman zijn vandaag.”
  • “Als ik president word, heeft een Fransman niet het recht zijn zoon Mohamed te noemen. Wel als tweede voornaam.”
  • “Werkgevers hebben het recht Arabieren en zwarten te weigeren.”
  • “Alle moslims, of ze dat nu zeggen of niet, beschouwen jihadisten als goede moslims.”
  • Over niet-begeleide minderjarige vluchtelingen: “Ze hebben hier niets te zoeken. Ze zijn dieven, ze zijn moordenaars, ze zijn verkrachters. Da’s alles wat ze zijn. Allemaal”.
  • “Ik denk dat rap een subcultuur van analfabeten is.”
  • In debat met de journaliste en activiste Rokhaya Diallo die hem vraagt wat hij onder “ras” verstaat, antwoordt Zemmour dat ze beiden van huidskleur verschillen: “Ik behoor tot het witte ras, u behoort tot het zwarte ras”.
  • “Men kan niks meer zeggen of men wordt voor racist uitgescholden.”

Bronnen: CNews, Slate, France-Info.

Foto: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.