Gisteren zijn ongeveer 12 miljoen Italianen, 20% van de bevolking, naar de stembus gegaan voor de gemeenteraadsverkiezingen. In bijna 1.200 gemeenten, waaronder de grote steden Rome, Milaan, Napels, Turijn en Bologna, brachten de Italianen hun stem uit. Ondanks een aantal schandalen bleef extreem-rechts heel populair. Zij hopen een aantal centrumsteden te veroveren.  Vandaag worden de eerste resultaten bekend gemaakt.

Electorale test

De verkiezingen worden gezien als een test voor huidige premier Mario Draghi en zijn regering. De onvrede onder de bevolking over het Italiaanse coronabeleid is heel groot. Dat bleek ook uit de peilingen.  

De peilingen naar de aanloop van de verkiezingen waren voor de twee extreemrechtse partijen, de Lega Nord van Matteo Salvini en de Fratelli d’Italia (FdI) van Giorgia Meloni, heel positief. Zij hopen dan ook de grote ontevredenheid onder de bevolking te kunnen verzilveren. Vooral voor Meloni zijn de verkiezingen een belangrijke momentopname. Zij hoopt de verwachtingen waar te kunnen maken en de grootste extreemrechtse partij van Italië te worden.

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen kan van invloed zijn op de volgende parlementsverkiezingen in het voorjaar van 2023.

De verrassende overwinningen van verschillende kandidaten van de populistische Vijfsterrenbeweging bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen gingen vooraf aan hun enorme overwinningen bij de daaropvolgende verkiezingen, waardoor ze de grootste partij in het parlement werden. Ook nu worden de gemeenteraadsverkiezingen gezien als een voorafname van de parlementsverkiezingen in 2023.

Extreemrechts geteisterd door schandalen in Italië

De leider van de FdI in het Europese parlement, Carlo Fidanza, werd door de Italiaanse nieuwssite Fanpage betrapt op een hele reeks racistische, seksistische en antisemitische opmerkingen. In een gesprek met de nieuwssite sprak over het ontvangen van illegale financiering voor zijn partij. Vorige week vrijdag, twee dagen voor de stembusgang, nam hij ontslag.

De communicatiedirecteur van de Lega Nord en rechterhand van Salvini ’s heeft eveneens enkele dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen ontslag genomen. De Italiaanse gerechtelijke diensten zijn een onderzoek opgestart naar de man zijn betrokkenheid in drugshandel. Eerder had de partij van Salvini al te maken met een schandaal rond haar staatssecretaris, die na zijn voorstel om een plein naar Mussolini te noemen, ontslag nam.

Alle blikken gericht op Giorgia Meloni

Giorga Meloni is een rijzende ster in de Italiaanse politiek. Ze was minister van Jeugdzaken in de vierde regering van Silvio Berlusconi (2008-2011) en richtte in 2012 de partij Fratelli d’Italia op.

In 1992, op 15-jarige leeftijd, trad Meloni toe tot de jeugdafdeling van de Movimento Sociale Italiano (MSI), een neofascistische partij opgericht door voormalige aanhangers van Mussolini. In 2008 werd ze de jongste minister ooit in de geschiedenis van de Italiaanse Republiek.

Giorgia Meloni is vandaag de enige vrouwelijke leider van een politieke partij in Italië. Na Mario Draghi, de premier van Italië, is Giorgia Meloni de favoriete politieke figuur van de Italianen, ver voor Matteo Salvini. Deze verkiezingen kunnen voor Meloni en haar partij de grote doorbraak betekenen en een lokale verankeringen verzekeren.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.