De extreemrechtse presidentskandidaat Éric Zemmour wacht opnieuw een rechtszaak in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen. De klacht werd ingediend door homorechtengroepen die zeggen dat hij de deportatie van homoseksuelen door nazi’s tijdens de tweede wereldoorlog ontkende.

Zes homorechtenverenigingen dienden woensdag een aanklacht tegen Zemmour wegens “ontkenning van misdaden tegen de menselijkheid”. De ontkenning van de misdaden zou Zemmour hebben gedaan in zijn nieuwste boek.

Zemmour die bekend staat om zijn polariserende aanvallen op moslims en immigranten, staat momenteel op de vierde plaats, met ongeveer 11 procent, voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen op 10 april .

In zijn boek was de extreemrechtse kandidaat het eens met een andere politicus die beweerde dat deportaties van homoseksuelen naar concentratiekampen een “mythe” waren. Een dergelijke bewering “verdraait de geschiedenis om de homofobe standpunten van [Zemmour] te ondersteunen”, beweerden de verenigingen in hun klacht.

“In Frankrijk werden minstens 500 mannen gearresteerd die van homoseksualiteit werden beschuldigd, van wie er minstens 200 werden gedeporteerd tijdens de Duitse bezetting”, beweren de homorechtenverenigingen. De “deportatie van homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog is een vaststaand historisch feit en is erkend door voormalige Franse leiders”, aldus de homerechtenverenigingen.

De 63-jarige presidentskandidaat heeft al twee veroordelingen voor haatzaaien en gaat in beroep tegen een derde. Hij is ook schuldig bevonden aan inbreuk  op het auteursrecht vanwege zijn ongeoorloofd gebruik van filmclips en journaals in een video die zijn campagne voor de verkiezingen lanceerde.

Zemmour is in het verleden eveneens ontsnapt aan een veroordeling voor een klacht wegens het ontkennen van misdaden tegen de menselijkheid, nadat hij had gezegd dat maarschalk Pétain, hoofd van de nazi-vazalstaat in Vichy tijdens de Tweede Wereldoorlog, Franse joden had “gered”.

Bron: France24

Foto: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.