Duitsland onthulde vorige week ingrijpende maatregelen in een 10-puntenactieplan om rechtsextremisten in het land te bestrijden. Een actiepunt is het in beslag nemen van wapens van ongeveer 1.500 potentiële terroristen en het versterken van achtergrondcontroles voor degenen die proberen wapens te kopen.

“We willen extreemrechtse netwerken vernietigen”, zei minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser in Berlijn toen het land zijn zwaarste maatregelen tot nu toe uitrolde om het extremisme van eigen bodem te bestrijden.  

De minister van Binnenlandse Zaken voegde eraan toe dat de maatregelen ook gericht zijn op financiële stromen die ten goede komen aan extreemrechtse groepen, zoals merchandisingbedrijven, muziekfestivals en vechtsportevenementen.

De aankondiging is met voorzichtig optimisme ontvangen binnen minderheidsgroepen en activistische gemeenschappen in heel Duitsland, die al lang in het vizier lopen en regelmatig slachtoffer zijn van gewelddadige rechtsextremisten.

In 2020 registreerden de autoriteiten 23.000 extreemrechtse gewelddadige aanvallen, een stijging van 20 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Zelfs voor de toenmalige rechtse regering waren deze cijfers ontnuchterend.

Het extreemrechtse probleem van Duitsland strekt zich uit over de hele samenleving, met wortels in de bureaucratie , het leger, de inlichtingendiensten en de particuliere sector.

Volgens statistieken waren er in 2021 ongeveer 252 incidenten met rechtsextremisten binnen het Duitse leger.

In 2018 werd de toenmalige Duitse binnenlandse inlichtingenchef Hans-Georg Maassen ontslagen nadat bleek dat hij sympathie voor extreemrechts koesterde.

De minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser zei dat ze de nadruk wil leggen op het probleem van rechtsextremisten die bij overheidsinstanties werken, waaronder de veiligheidstroepen.

Bronnen: ABC News en TRT World

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.