Een topfiguur van de Canadese Conservative Party waarschuwt dat de partij overgenomen dreigt te worden door leden met “extreme, hatelijke, intolerante, onverdraagzame en gekke standpunten”. Jason Kenney, de premier van de deelstaat Alberta en voorzitter van de lokale conservatieve afdeling, deed zijn uitspraken naar aanleiding van de interne verkiezingsstrijd voor de partijleiding. Volgens Kenney beschuldigen QAnon-aanhangers hem ervan “dat ik betrokken ben bij een wereldwijde samenzwering om kinderen te verhandelen”. Die partijleden zouden hem onder meer daarom willen wegstemmen.

De verkiezingsstrijd over het voorzitterschap van de Conservative Party in de deelstaat Alberta is verre van onschuldig. De uitkomst ervan zou wel eens de voorbode kunnen zijn van een harde strijd om de controle over de nationale Conservative Party. De deelstaat Alberta is het kloppende hart van die Conservative Party. Partijtoppers houden de uitslag in Alberta traditioneel nauwgezet in de gaten, omdat het een goede graadmeter is voor de ideologische trends die zich ook op nationaal niveau kunnen doorzetten.

Dat complottheorieën in Canada aan een steile opmars bezig zijn, bleek ook al uit de bezetting door het zogenaamde “Freedom Convoy” afgelopen maand. Antivaxtruckers blokkeerden toen wekenlang een drukke grensovergang tussen Canada en de Verenigde Staten. Korte tijd nadien werd ook het centrum van de hoofdstad Ottawa geblokkeerd. In korte tijd groeide “Freedom Convoy” tot een internationale beweging uit, die ook steeds meer door extreemrechts werd overgenomen.

Het Canadese voorbeeld kende onder meer navolging in Europa. De poging om op 14 februari ook in Brussel een internationale blokkade op te zetten mislukte faliekant.

Bron: The Guardian

Afbeelding: Wikimedia Commons

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.