De Britse extreemrechtse activist Tommy Robinson werd bij aankomst op de luchthaven van Cancun in Mexico gearresteerd. Hij zal het land worden uitgezet. Het bericht werd zaterdag 2 april 2022 door Britse kranten bekend gemaakt.

Robinson, mede-oprichter van de English Defence League (EDL), die gewelddadige demonstraties tegen de islam heeft georganiseerd, zei dat hij was gearresteerd en gescheiden van zijn drie kinderen.

“Nu word ik gedeporteerd vanwege de nationale veiligheid”, zei Robinson in een selfie-video die in een kamer werd genomen en op de berichten-app Telegram werd geplaatst. “Ik word verbannen uit Mexico.”

In een andere video op Telegram zei Robinson dat hem werd verteld dat de Britse regering contact had opgenomen met de Mexicaanse regering en Mexico had gevraagd hem uit te zetten.

De Britse ambassade in Mexico en het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weigerden commentaar te geven.

Robinson is in het Verenigd Koninkrijk veroordeeld voor verschillende aanklachten, waaronder diverse vormen van fraude, van stalking en van mishandeling. Hij heeft ook verschillende keren in de gevangenis gezeten.

Op 25 mei 2018 werd hij de zoveelste keer gearresteerd voor ‘ordeverstoring’ terwijl hij rechtstreeks verslag deed nabij een rechtbank in Leeds. Robinson kreeg een gevangenisstraf van 13 maanden opgelegd. Deze gebeurtenis leidde tot een golf van verontwaardiging bij extreemrechtse militanten en politici in Europa. Op 9 juni 2019 vond er een demonstratie voor zijn vrijlating plaats in Londen, waarbij naast 20.000 betogers ook Geert Wilders en Filip Dewinter aanwezig waren. Tommy Robinson ging in beroep tegen zijn straf en werd op 1 augustus 2018 op borgtocht vrijgelaten. Een rechter bepaalde dat het proces op 25 mei niet correct is verlopen. Op 4 juli 2019 kwam zijn zaak opnieuw voor. Hij werd echter opnieuw schuldig bevonden en kreeg 9 maanden gevangenisstraf.

Bron: Reuters

Foto: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.