Enkele dagen geleden dook de Franse extreemrechtse politicus en presidentskandidaat Eric Zemmour plots op in een voetbalclub in Aix-en-Province. De club wordt geleid door Nourredine Zidane, de broer van de legendarische voetbalinternational. Nadat Eric Zemmour, gekleed in een voetbaltenue met smetteloze kniekousen, het veld had betreden kreeg hij van Zidane meteen een spreekwoordelijke rode kaarten vroeg hem het terrein te verlaten.

Een lid van het campagneteam van Zemmour had het voetbalveld in het geniep voor 2 uur afgehuurd. Noureddine Zidane stelde dat Zemmour niet openhartig was geweest of had gewaarschuwd dat hij de media op sleeptouw zou nemen. Hij zei dat het sportcentrum niet met de extreemrechtse kandidaat geassocieerd wilde worden. Op videobeelden is te zien dat het personeel belooft de €160 vergoeding terug te betalen.

Sommige Franse media vragen zich af of Zemmour bewust wilde provoceren. “Wilde Eric Zemmour, door naar een sportcomplex te gaan dat gerund wordt door de broer van Zinedine Zidane, een buzz maken?” vroeg de krant Le Parisien.

Eerder had Zemmour een geïmproviseerd bezoek gebracht aan een rommelmarkt in het noorden van Marseille, de thuisbasis van een grote immigrantenpopulatie. De politicus werd uitgejouwd nadat hij suggereerde dat de verkopers “meestal illegaal” waren en “naar huis moesten worden gestuurd”. Ook de plaatselijke kerkautoriteiten vroegen Zemmour om geen persconferentie te houden voor de basiliek Notre-Dame de la Garde die uitkijkt over de stad.

Zemmour wil een ministerie voor remigratie oprichten om 1 miljoen “buitenlanders” uit Frankrijk te deporteren.

Zinedine Zidane, bijgenaamd “Zizou”, werd geboren in Marseille, als jongste van vijf broers en zussen van Algerijnse ouders die in 1953 naar Parijs emigreerden. Hij is enorm populair in Frankrijk, waar hij 108 interlands won en het land naar de overwinning leidde in 1998 WK, wat hem een ​​Legion d’Honneur opleverde. Hij wordt beschouwd als een van de grootste voetballers aller tijden.

Bron: The Guardian

Foto: Wikimedia Commons

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.