Duitse aanklagers hebben maandag een rechtsextremist gearresteerd voor een aanslag in 1991 op een vluchtelingenhuis. Bij de brandstichting in een tehuis voor asielzoekers kwam een man om het leven en werden 2 mensen gewond.

De federale aanklagers beschuldigen de verdachte, een Duits staatsburger die volgens de lokale privacyregels alleen als Peter S. wordt geïdentificeerd, voor moord, poging tot moord en brandstichting met de dood tot gevolg.

In januari kondigden Duitse onderzoekers aan dat ze nieuwe aanwijzingen hadden gevonden in de 30 jaar oude cold case.

Op de avond van 18 september 1991 besprak de verdachte samen met enkele extreemrechtse vrienden hoe ze racistische aanslagen in Saarlouis, in het westen van Duitsland, goed zouden keuren. Nadat de bar waar hij zijn kennissen ontmoette gesloten was, ging de verdachte naar de woning voor asielzoekers, goot benzine op de trap en stak die aan.

Het vuur breidde zich snel uit. Een 27-jarige Ghanese inwoner liep ernstige brandwonden op en stierf enkele uren later aan zijn verwondingen. Twee andere bewoners ontsnapten aan de brand door uit de ramen te springen en raakten daarbij gewond. 18 mensen konden het gebouw tijdig verlaten.

Een eerste onderzoek werd stopgezet nadat de lokale autoriteiten geen dader konden vinden. Jaren later leidde nieuw bewijs ertoe dat het onderzoek werd heropend en vervolgens werd overgenomen door federale openbare aanklagers, die nationale veiligheidszaken in Duitsland behandelen.

Bron: ABC News, DW en The National News

Foto: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.