Woensdagochtend hebben in Duitsland 800 federale politieagenten (BKA), waaronder leden van de speciale eenheid GSG9, in opdracht van de procureur-generaal in totaal 61 gebouwen van 50 rechtsextremisten doorzocht in elf deelstaten. De Duitse regering voerde al geruime tijd geleden de strijd tegen rechtsextremisten op, maar vooral voor de nieuwe coalitie en binnenlandminister Faeser is het een toppprioriteit. Ze legde recentelijk de extreemrechtse vrijhaven Telegram aan banden en voerde al een 10-puntenplan in om onder meer de 1.500 rechtsextremistische terroristen te ontwapenen. Voorlopig lijken de Belgische overheden niet van plan om op hun beurt een versnelling hoger te schakelen in de strijd tegen lokale rechtsextremisten.

Volgens Die Zeit zijn de 50 geviseerde verdachten aanhangers van de extreemrechtse terreurgroep “Atomwaffen Division“, de sinds januari 2020 verboden groepering “Combat 18”, de knokploeg “Knockout 51” en de groep “Sonderkommando 1418”.

Een woordvoerster van het federaal parket zei dat er voorlopig vier verdachten zijn aangehouden. De gearresteerde mannen worden onder meer verdacht van leidende leden te zijn van de extreemrechtse vechtsportgroep “Knockout 51” en leden van andere extreemrechtse verenigingen. “Knockout 51” is een groep die “onder het mom van gezamenlijke fysieke training jonge, nationalistisch ingestelde mannen aantrekt, hen opzettelijk indoctrineert met rechtsextremistische ideeën en hen opleidt voor straatgevechten”, aldus het federaal parket. De trainingen vonden onder meer plaats in de lokalen van het “Flieder Volkshaus”, een kantoorgebouw van de extreemrechtse partij NPD.

De arrestanten hielden wijkpatrouilles en hebben sinds uiterlijk maart 2020 herhaaldelijk tegenstanders uit de linkse scene, politieagenten en andere mensen aangevallen en verwond. Volgens de speurders werden daarbij ook “snij- en steekwapens gebruikt” en werden meerdere keren mensen ernstig verwond.

Verdachten zijn gearresteerd op verdenking van onder meer geweldpleging tegen personen, het opzetten van een terroristische organisatie en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Volgens informatie uit veiligheidskringen werden propagandamateriaal en grote hoeveelheden elektronische gegevensdragers in beslag genomen.

Atomwaffen Division

De Atomwaffen Division is een internationaal rechtsextremistisch en neonazistisch terroristisch netwerk. Het werd gevormd in 2013 in de Verenigde Staten en is sindsdien uitgebreid naar het Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland, de Baltische staten en andere Europese landen. De groep wordt door meerdere regeringen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Canada, officieel aangewezen als een terroristische groepering. Leden van de Atomwaffen Division zijn verantwoordelijk gehouden voor een aantal moorden, geplande en uitgevoerde terroristische aanslagen en andere criminele acties.

In Duitsland is de Atomwaffen Division sinds 2018 actief en verscheren er in verschillende steden folders van de neonazistische terreurcel. Een jaar later gaf het federaal parket de opdracht aan het BKA om onderzoek te doen. Al in het voorjaar van 2020 arresteerde de Beierse politie een 22-jarige elektronicatechnicus op verdenking van terrorisme. Zoals de rechtbank van Neurenberg later vaststelde, hadden de neonazi’s een aanval gepland op een “plaats van aanbidding”, vermoedelijk een moskee, met behulp van een aanvalsgeweer.

De jarenlange geheime onderzoeken van de BKA leidden tot de ontmaskering van een groot aantal vermoedelijke leden en aanhangers van de Atomwaffen Division. Een van de verdachten Chris Marvin C. was een voormalige kandidaat officier. Volgens Der Spiegel diende C., 26 jaar, onder meer bij de pantserstrijdkrachten in Munster (Nedersaksen) en had hij constant toegang tot wapens en munitie.

Bron: Die Zeit en Der Spiegel

Foto: wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.