De berichtendienst Telegram heeft in Duitsland meerdere kanalen van de omstreden complotdenker en haatprediker Attila Hildmann geblokkeerd. Dit gebeurde onder druk van de federale overheid. Het Duitse initiatief zou wel eens een belangrijk keerpunt in de strijd tegen extreemrechts kunnen zijn. Het Observatorium is niet op de hoogte van gelijkaardige overheidsplannen in België.

Wie in Duitsland een van de zeven getroffen Telegramkanalen van Atilla Hildman wil consulteren, krijgt sedert enkele dagen een meldingsvenster te zien. Daarop staat te lezen: “Dit kanaal kan niet worden bekeken omdat het lokale wetten heeft overtreden”.

Screenshot des Telegram-Desktop Client mit der Fehlermeldung, dass der Kanal nicht angezeigt werden kann weil er gegen lokale Gesetze verstößt.

Telegram komt daarmee tegemoet aan de nieuwe Duitse federale minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD). Zij had er in het weekblad Die Zeit mee gedreigd om Telegram volledig te blokkeren. Een aantal journalisten en burgerrechtenorganisaties als Reporters Without Borders en de Society for Freedom Rights (GFF) protesteerden tegen deze uitspraak omdat daarmee ook legitieme activiteiten op het platform geschaad zouden worden.

Vorige week zou er een gesprek geweest zijn tussen het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken en Telegram-vertegenwoordigers. Daaruit kan worden afgeleid dat Telegram de kanalen wel degelijk onder politieke druk blokkeert.

Keerpunt in de strijd tegen extreemrechts

Telegram staat al langer bekend als een vrijhaven voor extreemrechts en hedendaagse fascisten. De Nederlandse veiligheidsdienst NCTV waarschuwde afgelopen oktober nog voor een nieuwe generatie rechtsxtremististen die online radicaliseren. Ze zijn vaak geen lid van bestaande bewegingen en organisaties, maar komen met het gedachtegoed in aanraking via allerlei online groepen Telegram, Signal en Discord.

De redactie van Het Observatorium is niet op de hoogte van gelijkaardige overheidsplannen in België de extreemrechtse radicalisering tegen te gaan.

Rechtsextremist Hildmann op de vlucht

De Duitse kookboekauteur en voormalig snackbaruitbater Hildmann wordt in Duitsland opgespoord wegens beledigingen, bedreigingen en aanzetten tot haat. Op Telegram heeft hij tienduizenden volgers. Ook platformen als Instagram en YouTube hadden Hildmann eerder al uit hun netwerken verwijderd omdat hij onder meer antisemitische, racistische en rechts-extremistische berichten verspreid had. Momenteel is Hildmann vermoedelijk op de vlucht in Turkije.

Bron: Posteo

Afbeelding: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.