Een 57-jarige rechtsextremist uit Kortenaken is veroordeeld voor het plaatsen van racistische en nazistische memes en berichten op sociale media. Hij was vooral actief op de netwerksite MeWe, gekend bij extreemrechtse Facebook-bannelingen.

Hij zou tussen 1 januari 2018 en 15 juli 2020, meermaals, op niet nader bepaalde data berichten op sociale media hebben geplaatst. Hij maakte daarbij gebruik van profielnamen zoals ‘Stefius Gladius’ en ‘Stef Stefius Gladius’. De man richtte zelf groepen op “voor gelijkgezinden, beheerde deze en postte regelmatig berichten, foto’s en beeldfragmenten waarin aangezet werd tot haat en geweld jegens mensen van vreemde origine, met een andere huidskleur of van een ander “zogenaamd ras”. Daarbij werden intentioneel denkbeelden verspreid die gegrond zijn op rassuperiorteit of rassenhaat. In diverse berichten werd ook gebruik gemaakt van nazistische symbolen en werd het nazistisch gedachtegoed verheerlijkt”.

Volgens de rechter zou hij “door zijn gedrag en houding bijgedragen tot het scheppen van een vijandige omgeving voor personen met een andere nationaliteit, afkomst of huidskleur dan hijzelf”.

Voorpost en Vlaams Belang

Volgens De Morgen zou hij ook de socialemediaprofielen hebben beheerd op vraag van de kringleider van de intussen opgedoekte Limburgse afdeling van Voorpost. Toenmalig kringleider Emmanuel M. is bekend van zijn pick-uptruck met nazisymbolen en Vanessa N., de eerste meme-veroordeelde.

Het Observatorium kan het bericht van De Morgen bevestigen dat de man actief was bij Voorpost. Meer nog, Het Observatorium kon uit een oude facebookposting (facebookaccount is al een hele tijd verwijderd) achterhalen dat hij minstens sympathie had voor het Vlaams Belang. Het is niet duidelijk of hij lid is/was van het Vlaams Belang.

Op de zitting gaf beklaagde blijk van een doorleefd schuldinzicht. Hij nam uitdrukkelijk afstand van het gedachtegoed dat hij mee heeft helpen verspreiden. Naar eigen zeggen schaamt hij zich voor de feiten onder de tenlasteleggingen en wil hij niets meer te maken hebben met personen die de haatcultuur in stand houden.

De rechter veroordeelde de man tot 100 uren werkstraf, een vergoeding van 500 euro aan Unia en een verbeurdverklaring van zijn smartphone.

Bron: De Morgen

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.