De neonazistische partij Der Dritte Weg zal in september 2021 aan de Duitse verkiezingen deelnemen. De politieke partij werd in 2013 door leden van de verboden organisatie Free Network South (FNS) opgericht, als een radicale afsplitsing van de extreemrechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD).

Het neonazisme druipt af van het 10-puntenprogramma waarmee Der Dritte Weg naar de verkiezingen trekt. Onder het motto ‘Duitse kinderen hebben het land nodig’ – een duidelijke vingerwijzing naar het nazistische ‘Lebensraum’ – wordt de erkenning van het moederschap als beroep geëist. Duitse gezinnen met veel kinderen moeten goed gefinancierd worden om ‘de eminente uitroeiing van het Duitse volk te voorkomen’. Verder moet de ‘Duitse identiteit beschermd worden’ en een ‘biologische substantie van het Duitse volk bewaart en ontwikkelt’. ‘Om de buitenlandse overheersing van het Duitse volk onmiddellijk te stoppen’ dienen ‘alle werkloze niet-Europese buitenlanders uitgewezen te worden.’ De neonazistische partij pleit voor het herstel van de grenzen van het oorspronkelijke ‘Groot Duitsland’.

Der Dritte Weg wordt van dichtbij door het ‘Bundesamt für Verfassungsschutz’ (BfV) opgevolgd, de Duitse federale overheidsdienst die instaat voor de bescherming van de democratische rechtsstaat. Volgens de BfV nam het aantal rechtsextremistische strafdaden Duitsland tijdens het jaar 2020 met 5% toe in vergelijking met 2019. Er staan in 2020 niet minder dan 13.300 (potentieel) gewelddadige rechtsextremisten geregistreerd. Een stijging met 300 ten opzichte van 2019.

Foto van Dittmar Sauer via Pixabay

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.