Afgelopen donderdag was een historische mijlpaal voor de Verenigde Staten: als eerste zwarte vrouw ooit mag Ketanji Brown Jackson voortaan in het Amerikaanse Hooggerechtshof zetelen. Maar het debat over haar benoeming in de Amerikaanse Senaat vormde helaas ook een triest dieptepunt. De aanstaande rechter moest een meedogenloze, leugenachtige oppositiecampagne ​​van extreemrechtse critici doorstaan. Ze werd er onder meer valselijk van beschuldigd dat ze pedofielen in bescherming had genomen.

“Elke senator die stemt om #KJB te bevestigen, is net als zij pro-pedofiel”, schreef de extremistische Republikeinse senator Marjorie Taylor Greene op Twitter. Tijdens de hoorzitting zei Lindsay Graham, een ander Republikeins congreslid: “Elke rechter die doet wat u doet, maakt het gemakkelijker voor de kinderen om uitgebuit te worden.” Josh Hawley had het er dan weer over dat Brown Jackson een “patroon had om kinderporno-overtreders vrij te laten voor hun verschrikkelijke misdaden”.

Nochtans waren die beschuldigingen eerder al overtuigend ontkracht door factcheckers en conservatieve juridische experts. Die toonden aan dat de veroordelingen van kindermisbruikers door Jackson helemaal in lijn met andere federale rechters lagen. Een functionaris van het Witte Huis verwierp de beweringen als “gênante, QAnon-achtige laster”. Waarbij hij verwees naar de ongegronde samenzweringstheorie dat Democratische leiders lid zijn van een kwaadaardige bende die betrokken is bij kindersekshandel. 

Het is uitermate zorgwekkend dat er nauwelijks een Republikein was die deze laster durfde tegen te spreken. Het toont aan hoe diep de Republikeinse partij ondertussen al door het extreemrechtse virus is aangetast. “Dit gaat veel verder dan alles wat ik ooit heb gezien in mijn tijd op Capitol Hill”, zo stelde de oudgediende Jim Manley onomwonden. Manley was jarenlang adviseur van Harry Reid, de voormalige Democratische fractieleider.

En er zijn geen tekenen dat dit toegenomen extremisme onder Republikeinse leden van het Congres binnenkort zal afnemen. Volgens Media Matters hebben ten minste 59 congreskandidaten in de verkiezingscyclus van 2022 enige mate van steun voor QAnon uitgesproken.

Bron: The Guardian

Afbeelding: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.