Samenzweringsverhalen van de Amerikaanse “QAnon” – beweging zijn ook wijdverbreid in Duitsland. Dat blijkt nu voor het eerst uit een representatief onderzoek uitgevoerd door het marktonderzoeksinstituut Bilendi & respondi in opdracht van de non-profit organisatie Center for Monitoring, Analysis and Strategy (CeMAS) uit Berlijn. Aanhangers van de AfD en degenen die niet zijn ingeënt, zijn bijzonder ontvankelijk voor de stellingen.

“QAnon” is een samenzweringscultus die zijn oorsprong vindt in de VS en daar volgens Amerikaanse studies vele miljoenen volgelingen heeft. Aanhangers van de “QAnon”- beweging waren betrokken bij zowel de aanval op het Capitool in Washington begin 2021 als de poging om de Reichstag te bestormen in Berlijn in 2020. Ook andere gewelddadigheden worden toegeschreven aan de scène.

Rapport CeMAS

Het tweede rapport van het CeMAS “Q Vadis? De verspreiding van QAnon in de Duitstalige wereld” (zie link hieronder) onderzoekt de samenzweringsverhalenvan QAnon in Duitsland en Oostenrijk. Het geeft informatie over de geschiedenis van deze samenzweringsideologie, de prevalentie ervan in Duitsland en de weerklank van QAnon-verhalen in beide landen.

Voor het eerst worden representatieve gegevens over de verspreiding en weerklank van QAnon-samenzweringsverhalen in Duitsland en Oostenrijk verzameld en geëvalueerd. Het rapport combineert deze bevindingen met een analyse van groepen en kanalen die verband houden met QAnon op Telegram en YouTube.

Uit de gegevens blijkt dat zelfs meer dan een jaar na de nederlaag van Donald Trump in 2020 bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de bestorming van het Capitool in Washington DC in januari 2021, de QAnon-beweging honderdduizenden blijft bereiken in Duitsland en Oostenrijk. In Duitsland is meer dan een op de tien het in zekere mate eens met de centrale samenzweringsverhalen van QAnon (12,4 procent). In Oostenrijk ligt het percentage nog hoger (16,2 procent). De overeenstemming is vooral uitgesproken onder de niet-gevaccineerden: bijna de helft (46 procent) is het in ieder geval tot op zekere hoogte eens met QAnon-samenzweringsverhalen.

QAnon succesvol bij AfD en FPÖ aanhang

Aanhangers van de AfD en FPÖ geloven vaak in QAnon-samenzweringen. In Duitsland is bijna 44 procent uit de extreemrechtse AfD-kringen het eens met QAnon samenzweringstheorieën. Kiezers van andere partijen verwerpen dit heel duidelijk: van 91 procent van de kiezers van de partij Die Linke tot 96,3 procent van de Groenen.

Eenzelfde trend is zichtbaar in Oostenrijk waar 46,1 procent van de aanhangers van de FPÖ en 32 procent van de vaccinkritische partij MFG het eens zijn met de QAnon-complotverhalen.

Link CeMAS-rapport

Bron: CeMAS, Die Welt en The Aktuelle News

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.