Afgelopen week overleed de Russische politicus en stokebrand Vladimir Zjirinovski, een extreemrechts politiek zwaargewicht. Hij was 75 jaar. Zjirinovski voorspelde afgelopen december bijna dag op dag de Russische invasie van Oekraïne. “2022 zal een niet-vreedzaam jaar zijn, het zal een jaar zijn waarin Rusland weer groot wordt”, zei hij destijds.

Zjirinovski werd algemeen gezien als een hofnarachtige figuur in de Doema, het Russische lagerhuis. Hij richtte in 1989 de extreemrechtse Liberaal-Democratische Partij van Rusland op. Alhoewel zijn partij als zeer vrouwonvriendelijk bekend stond en door corruptieschandalen achtervolgd werd, haalde het aanzienlijke electorale successen. Het werd de tweede grootste partij in 1993, en derde grootste in drie afzonderlijke presidentsverkiezingen. Zjirinovski, ook wel “de Trump van Rusland” genoemd, organiseerde een champagnefeest om de overwinning van de voormalige Amerikaanse president in 2016 te vieren.

Zjirinovski, een ultranationalist, heeft ervoor gepleit om de voormalige Sovjetrepublieken terug te nemen die het verloor met de ontbinding van de USSR. Hij dreigde Polen ‘uit te roeien’ en voerde ooit aan dat de Baltische staten met nucleair afval overspoeld moesten worden. Zjirinovski vertelde de BBC in 2018 dat Oekraïne Russisch grondgebied was: “Het is ons territorium; het is ons volk. Het maakt deel uit van ons land.” Maar zijn opvattingen werden steeds meer mainstream naarmate Vladimir Poetin verder naar rechts opschoof in zijn retoriek en acties.

Poetin bracht persoonlijk hulde aan Zjirinovski na het nieuws van zijn dood, met het argument dat hij “altijd de patriottische positie en de belangen van Rusland verdedigde”. Ook patriarch Kirill, de leider van de Russisch-Orthodoxe Kerk, die de Russische oorlog in Oekraïne vurig heeft gesteund, zei naar verluidt dat hij de begrafenis van Zjirinovski persoonlijk zou regelen.

Bron: Politico, BBC, Financial Times

Afbeelding: Wikimedia Commons

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.