Het Duitse ministerie voor arbeid en sociale zaken en de vakbondskoepel DGB (-) lanceerden deze maand een nieuw initiatief om racisme, extreemrechts gedachtegoed en samenzweringstheorieën op de werkvloer tegen te gaan. Met de lancering van een website willen het ministerie en de DGB, die acht Duitse vakbonden overkoepelt en meer dan zes miljoen leden telt, de democratie versterken. De nieuwe website maakt deel uit van de federale campagne “Onze arbeid: onze diversiteit” (Unsere Arbeit: Unsere Vielfalt).

Racisme en vreemdelingenhaat, extreemrechts denken… het zijn fenomenen die zich in alle Duitse regio’s voordoen, ook op de werkvloer. In grotere ondernemingen waar mensen tewerkgesteld worden van allerlei origine en waar ondernemingsraden en sociaal overleg wettelijk geregeld zijn, kunnen deze fenomenen vrij makkelijk bekampt worden. Dat ligt anders in kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) waar geen vakbondsaanwezigheid is. Binnen het sociaal overleg kunnen de bonden immers mee beslissen over anti-discriminatiemaatregelen die werknemers tegen racisme beschermen. Er kunnen eveneens akkoorden afgesloten worden om conflicten te voorkomen of op te lossen.

Werknemers die slachtoffer zijn van raciale discriminatie kunnen zich dus tot de vakbonden wenden. Wanneer die niet in de onderneming aanwezig is, kan men voortaan terecht op de website www.beriebliche-demokratiekompetenz.de die is opgevat als een instrument om de democratische weerbaarheid van werknemers te versterken. Grondgedachte is immers dat we allemaal werknemers zijn, waar we ook vandaan komen.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.