De Britse premier Boris Johnson kondigde gisteren een bijzonder controversieel nieuw immigratieplan aan. Het Verenigd Koninkrijk zal een onbeperkt aantal asielzoekers naar het duizenden kilometers verder gelegen Rwanda kunnen sturen om daar hun asielprocedure af te wachten. Vluchtelingenorganisaties en de oppositie waarschuwen dat het plan onethisch, onwerkbaar en te duur is. Ze uiten daarbij ook hun bezorgdheid over de mensenrechtensituatie in Rwanda.

“Vanaf vandaag … kan iedereen die het VK illegaal binnenkomt en degenen die illegaal zijn aangekomen sinds 1 januari worden verplaatst naar Rwanda”, zei Johnson in een toespraak op donderdagochtend in de buurt van Dover. De maatregel is vooral gericht op op alleenstaande mannen die aankomen op boten of vrachtwagens. Vorig jaar staken naar schatting 28.526 mensen in kleine boten het Britse Kanaal over.

Het aantal mensen dat kan worden herplaatst zal “onbeperkt” zijn, zei de heer Johnson. Rwanda zal de “capaciteit hebben om in de komende jaren tienduizenden mensen te hervestigen”. De Britse regering zal een initiële kostprijs van 120 miljoen pond aan de Rwandese regering betalen.

Oppositieleider Keir Starmer van de Labourpartij noemde het “een wanhopige aankondiging van een premier die de aandacht van zijn eigen wetsovertreding wil afleiden” – een verwijzing naar de boete die Johnson kreeg voor het overtreden van de COVID-regels in juni 2020.

Bron: The Independent, Al Jazeera, BBC News

Afbeelding: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.