Donderdag 14 april ondernam de extreemrechtse provocateur Rasmus Paludan de zoveelste poging om een koranverbranding te organiseren. Deze keer zou de leider van de extreemrechtse Deense partij Stram Kurs de Koran in Linköping verbranden. De koranverbranding werd door de politie verboden omdat er rellen uitbraken.

Drie politieagenten raakten gewond tijdens de rellen en verschillende politiewagens werden vernield.

Paludan’s partij Stram Kurs is opgericht in 2017. De partij wil onder meer de islam verbieden en alle moslims deporteren.

In 2020 werd Paludan veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf wegens laster en racistische uitlatingen tegen moslims tijdens een demonstratie in Denemarken.

In augustus 2020 werd hem de toegang tot Zweden voor twee jaar ontzegd nadat er gewelddadige rellen waren uitgebroken in Malmö. De rellen braken uit omdat hij een in spek gewikkeld exemplaar van de Koran wou verbranden, zoals hij meerdere keren deed in Denemarken. In oktober 2020 kreeg hij ook de Zweedse nationaliteit.

In november 2020 wou de Deens-Zweedse extremist een koranverbranding organiseren in Molenbeek.  De Brusselse politie heeft toen vijf Deense aanhangers van Paludan aangehouden. De vijf aanhangers zouden vrijwillig het land hebben verlaten op basis van een beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken. Paladun zat toe vast in Frankrijk en werd door de Franse autoriteiten terug naar Denemarken gestuurd.

Bron: The Guardian

Foto: Wikimedia

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.