Plannen van de extreemrechtse partij Forum voor Democratie om in Nederland drie tot vijf basisscholen op te richten krijgen stilaan vorm, meldt de NRC donderdag. Het FvD-schoolplan maakt deel uit van de partijstrategie om een ​​parallelle samenleving te creëren, Forumland genaamd, met een eigen munteenheid, vakantieparken en zelfs een datingapp.

De partij heeft nu een website gelanceerd die haar ‘Renaissance-scholen’ promoot. Op de website staat dat de taal- en rekennormen op school ‘catastrofaal dalen’. Het onderwijs, zegt FvD, wordt verstoord door rages zoals ‘iPad-scholen, voortijdige seksuele voorlichting, klimaathysterie en coronaviruspaniek’ en wordt ongepast beïnvloed door zowel de nationale overheid als de EU.

In januari werd een stichting opgericht om de scholen te leiden en de schoolinspecteurs moeten nu het plan controleren om er zeker van te zijn dat de scholen voldoen aan de wettelijke verplichtingen.

De financiering zal waarschijnlijk een probleem worden aangezien particuliere scholen in Nederland tussen de € 14.000 en € 20.000 per jaar vragen. De partij wil de kosten laag houden, beweren ze op hun website. Van de ouders zal een eigen bijdrage gevraagd worden van 200 à 300 euro per maand. De partij hoopt op aanvullende financiering via crowdfunding, donaties en het aanboren van bestaande fondsen.

FvD begon reeds enige tijd geleden met de werving van leerkrachten voor haar Renaissancescholen. Tot nu toe zouden een tiental leerkrachten zich gemeld hebben om op de scholen te werken.

Bron: NRC en Dutch News

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.