Volgens het onlangs uitgebrachte “2021 Audit of Antisemitic Incidents” namen antisemitische incidenten in de Verenigde Staten met 34 percent toe ten opzichte van het jaar daarvoor. Er werden 2717 incidenten geregistreerd. Dat zijn er zeven per dag. Het gaat om het hoogste cijfer sinds de ADL in 1979 met deze inventarisering begon. Bij die registratie onderscheidt men verschillende soorten incidenten. Er is ten eerste “harrasment” waarbij het gaat over verbale of schriftelijke intimidatie of pesterijen zoals anti-joodse samenzweringstheorieën of stereotyperingen. Dan is er vandalisme waarbij het vooral gaat over vernielingen van bezittingen of het aanbrengen van bijvoorbeeld nazi-symbolen zoals hakenkruizen. Tenslotte zijn er aanwijsbaar antisemitisch gemotiveerde fysieke geweldplegingen op Joodse mensen.

ADL staat voor Anti-Defamation League. Het is een joodse internationale ngo met ankerpunt in de VS. De organisatie zag het licht in 1913 na gewelddaden tegen Joodse mensen en bestrijdt beledigingen en geweld ten aanzien van Joden.

Niettegenstaande de organisatie meegaf dat “net als elk land in de wereld de soevereine staat Israël rechtmatig kan bekritiseerd worden”, kwam ze een aantal keren in opspraak door een te gedogende houding ten aanzien van Israëls agressie tegen de Palestijnen. Inzake mensenrechten kan niet met twee maten en gewichten gewerkt worden.

De Amerikaanse bevindingen beamen helaas de Europese trend waar de laatste jaren het antisemitisme eveneens is toegenomen. Dat bleek al uit een groot Europees onderzoek in 2018 in opdracht van het Bureau van de Europese Unie van de grondrechten. Dat onderzoek omvatte dertien Europese landen, waaronder België en Nederland (zie link).

Met de anticoronabetogingen en de samenzweringstheorieën die hierbij opgang valt te vrezen dat dit antisemitisme nog is toegenomen. Ook de opgang en toenemende normalisering van extreemrechtse partijen, figuren en media zullen dat aanzwengelen.

Bron: ADL, NIDI
Afbeelding: Flickr

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.