Marian Kotleba, Slowaaks parlementslid en voorzitter van de extreemrechtse Volkspartij Ons Slowakije, werd tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel. In 2017 overhandigde hij niet toevallig een cheque ter waarde van 1.488 euro aan een gezin, terwijl hij president was van Banská Bystrica, de zelfbesturende regio. De openbaar aanklager bracht de zaak voor de rechtbank, met het argument dat het bedrag van 1.488 euro twee nazi-symbolen vertegenwoordigde – 14 en 88 – in de eerste plaats de zogenaamde 14 woorden die zijn bedacht door de Amerikaanse neonazi David Lane, waarbij de laatste verwijst naar de nazi-groet, “Heil Hitier”.

Kotleba werd oorspronkelijk in 2020 door de gespecialiseerde strafrechter veroordeeld tot vier jaar en vier maanden gevangenisstraf. Hij ging tegen de beslissing in beroep.

De uitspraak van het Hooggerechtshof betekent dat Kotleba niet naar de gevangenis gaat. Hij zal echter zijn zetel in het parlement verliezen, aangezien de Slowaakse wet niet toestaat dat leden hun zetel behouden wanneer ze worden veroordeeld voor een strafbaar feit.

Kotleba heeft een lange geschiedenis van gerechtelijke procedures en problemen met de wet. Zijn eerste partij werd ontbonden vanwege anti-grondwettelijke paragrafen in het partijprogramma. Hij werd ook aangeklaagd voor het gebruik van de Slowaakse fascistische groet en partijposter uit 2009, waarin hij beloofde zich te ontdoen van “niet alleen zigeunerparasieten”.

Tot nog toe werd hij nooit veroordeeld.

Zijn populariteit bereikte een hoogtepunt in 2014, toen zijn partij de regionale verkiezingen won. Onder zijn leiding trad de Volkspartij Ons Slowakije het parlement binnen in 2016 en opnieuw in 2020. In 2021 vertrokken verschillende partijleden en richtten hun eigen extreemrechtse partij op – de Republiek, onder leiding van het Europees parlementslid Milan Uhrík.

Bron: EUACTIV

Afbeelding: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.