Toen doelman Simon Mignolet in de zomer van 2019 van FC Liverpool overkwam naar FC Brugge ontstond er commotie rond het rugnummer dat hij bij zijn nieuwe club koos. Vermits het traditioneel voor doelmannen bestemde nummer 1 al bezet was en zijn lievelingsnummer 22 evenmin vrij was, opteerde de doelman voor nummer 88, een verwijzing naar zijn geboortejaar. Voetbalanalist Filip Joos signaleerde toen in het voetbalprogramma Extra Time de ongelukkige keuze van de goalie: “88 staat in neonazikringen symbool voor iets anders”.

Dat klopt. 88, tweemaal de achtste letter van het alfabet, staat voor HH, Heil Hitler. Filip Joos vreesde een banalisering van deze nazistische leuze. Hij voegde eraan toe: “In die gedachtengang van de hersenloze neonazi’s hoef je niet mee te gaan, maar als Mignolet in dat shirt opduikt zal het internet snel beginnen”. De voetbalcommentator was echter in de veronderstelling dat het Brugse clubbestuur een seintje zou geven: “Club zal het snel inzien en denken ‘Neem toch maar een ander nummer’”. Welnee. Ondanks de commotie bleef Mignolet twee seizoenen met dat nummer keepen. Vanaf dit seizoen wisselde hij het in voor nummer 22 dat inmiddels vrijgekomen was en dat hij tijdens zijn voetbaljaren in Liverpool ook gedragen had. Case closed.

Maar Filip Joos had wel degelijk een punt. Er schuimen al genoeg neonazi’s de voetbalstadions af om er zich te manifesteren met racistische en fascistische leuzen, om spelers met apen te vergelijken, om antiracistische symbolen van spelers uit te fluiten, om geweld uit te lokken… Een club als FC Brugge – waar extreemrechts toch wel vertegenwoordigd is onder de harde kern – zou daar verantwoordelijkheid moeten opnemen en al wat mogelijk een signaal van sympathie of (h)erkenning van extreemechts is, meteen bannen. En Brugge is helaas bijlange niet de enige club waar bestuurders eens met de bezem door een aantal kernen zouden moeten gaan.

Neonazistische cijfers en letters

Neonazi’s gebruiken de hele tijd door cijfercombinaties om stiekem hun politieke voorkeur te uiten en zich deels ook onderling kenbaar te maken. 88 is daar inmiddels een alom gekend voorbeeld van. Een ander voorbeeld is het cijfer 14. Dat is in hun kringen een afkorting voor de “14 woorden”. Vermits de neonazi’s vaak hun mosterd in de VS halen, klinken die veertien woorden in het Engels als volgt: “We must secure the existence of our people and a future for white children”. Het hoeft geen betoog dat de gebruikers van deze slagzin racisten, witte supremacisten zijn. Vaak worden deze 14 woorden afgesloten met een “Heil Hitler”, 14/88

Tot de neonazistische cijfersymboliek hoort ook de combinatie ‘H8’. Ook die is uit de koker gekomen van figuren aan de overzijde van de Atlantische Oceaan. De acht, in het Engels ‘eight’ wordt voorafgegaan door de letter ‘h’ waardoor je fonetisch het woord ‘hate’ krijgt. Het Engelse woord voor ‘haat’ is zeer populair onder neonazi’s. Ze laten het vaak op hun lichaam tatoeëren of dragen kledij met het woord ‘Hate’ erop.

Nu we bij ‘Hate’ zijn aanbeland, loont het ook de moeite de term ‘Hate Edge’ te signaleren. Die term vaak voorafgegaan door de letters ‘NS’ voor ‘National Socialist Hate Edge’ is een toe-eigening van de niet-racistische ‘Straight Edge’ uit de punkbeweging van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het ging om geheelonthouders die drugs, alcohol, vlees en occasionele seks afwezen.

Dat veel van de extreemrechtse symboliek rechtstreeks uit de VS wordt overgenomen, konden we ook al vaststellen aan het letterwoord MVGA. Dat staat voor – en hou nu even de lach in – ‘Make Vlaenderen (met ae) Great Again’. Dat is een naadloze toepassing van MAGA, de door de Trump-aanhangers alom verspreide slogan ‘Make America Great Again’. Achter de website MVGA zitten elementen van de onvermijdelijke Schild en Vrienden en van de Vlaams Belang Jongeren die via twitter hun memes en via merchandising hun ‘promo’-materiaal aan de jonge rechts-nationalistische Vlaamse man willen brengen. Veel leeuwenvlaggen maar nooit ofte nimmer die van de Vlaamse Gemeenschap.

Bronnen afbeeldingen: 14/88, H8, Hate Edge, MVGA

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.