De Colombiaanse president Iván Duque heeft vorige week de politiecadetten veroordeeld die zich als nazi’s verkleedden op een cultureel uitwisselingsevenement.

Op beelden van het evenement op de politieacademie in de stad Tuluá vorige week waren nazi-vlaggen en andere memorabilia, terwijl cadetten verkleed waren in SS-uniformen met swastika-armbanden. Eén cadet leek ook een Hitler-snor te dragen. Het zogenaamde culturele uitwisselingsevenement veroorzaakte verontwaardiging nadat foto’s op twitter werden gedeeld.

De politie verklaarde dat de activiteit educatief was bedoeld en dat de beslissing om deze symbolen te gebruiken verkeerd en ondoordacht was. De directeur van de politieschool nam ontslag vanwege het voorval.

Het voorval leidde ook tot een diplomatiek incident. In een gezamenlijke verklaring veroordeelden de ambassades van Israël en Duitsland in Colombia fel wat er op de politieschool is gebeurd.

Bronnen:

De Telegraaf, BBC

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.