Afgelopen zaterdag 27 november vulden de Parijse straten zich met demonstranten die zich verzetten tegen de groeiende invloed van extreemrechts en hedendaags fascisme. Er waren opvallend veel jongeren aanwezig. Op 5 december is er een nieuwe manifestatie gepland tegen de komst van de omstreden Eric Zemmour, die sedert gisteren officieel Frans presidentskandidaat is. 

https://twitter.com/CherifLahouaria/status/1464642349074726919

De manifestatie ging uit van een brede groep antifascistische, antiracistische, syndicale en LGBTQI+organisaties. De bonte menigte doorkruiste Ménilmontant, een wijk met een indrukwekkende traditie op vlak van antifascisme en progressieve tegencultuur. Niet toevallig was de legendarische bar Le Saint-Sauveur er in 2020 het mikpunt van een aanval door de rechtsextremisten van “Zouaves Paris”.

De betogingen vinden plaats in een context van toenemend extreemrechts geweld. In Frankrijk aarzelen rechtsextremisten niet langer om fysiek geweld in te zetten. Dat blijkt ook duidelijk uit de onderstaande kaart en grafiek (bijgewerkt tot eind oktober). In oktober verdubbelden de aanvallen.

Bronnen: Rapports de force, ParisMatch

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.