Extreemrechts

In de ochtend van 14 mei jl. overleed Raymond ‘Ray’ Hill nadat enkele weken geleden werd vastgesteld dat hij kanker had. Ray Hill was zonder de minste twijfel één van de markantste figuren van de naoorlogse strijd tegen extreemrechts.

Dat zag er in de jaren zestig van de vorige eeuw helemaal anders uit. Hill, een voormalig beroepsmilitair, werd toen politiek actief in AIMS, de Anti-Immigration Society, en even later trad hij toe tot de neonazistische British Movement. Toen Hill met zijn echtgenote in 1969 naar Zuid-Afrika emigreerde, veranderde zijn denken. Dat was het gevolg van contacten en vriendschappen met leden van de joodse gemeenschap in Zuid-Afrika.

Infiltratie bij extreemrechts

Gezien de banden die Hill met extreemrechts had, vroeg een vriend hem te infiltreren in het neofascistische South African National Front (SANF) dat openlijk antisemitisch was. Ray Hill schopte het er tot voorzitter. Hill keerde terug naar het Verenigd Koninkrijk terwijl in de SANF het gebruik van geweld op de dagorde kwam met onder meer moordplannen op bisschop Desmond Tutu.

Eenmaal terug in Engeland zocht en vond Hill terug toenadering tot de neonazistische scène. Wat niemand wist was dat hij intussen in het geheim werkte voor het antifascistische magazine Searchlight. Hill werkte met vaste contactpersonen bij Searchlight, aanvankelijk ‘Derek’ en nadien Gerry Gable. Hij gaf informatie door over daders van racistische gewelddaden, geheime neonazistische bijeenkomsten die aan de politie werd doorgegeven.

Hij zamelde niet alleen bezwarende informatie in over the British Movement, maar lokte ook interne onenigheid en zelfs een splitsing uit. In 1982 trad hij toe tot de pas opgerichte British National Party en bracht in zijn zog een reeks gewelddadige skinheads mee. Die keken naar hem op omdat Hill, een verdienstelijk bokser in het leger, bekend stond als een geduchte straatvechter. Met gedurfde acties, onder meer de bestorming van een BBC-studio tijdens een live-programma, trok hij neonazi’s aan waarna hij chaos en verdeeldheid creëerde.

In 1984, in een documentaire van het Britse Channel 4 over de banden van Brits extreemrechts met internationaal terrorisme, maakte Ray Hill zich bekend als mol. Hij onthulde dat verscheidene neonazistische groeperingen bomaanslagen in Londen beraamden, onder meer tijdens het Notting Hill Carnival. Deze onthullingen brachten een schok teweeg binnen Brits extreemrechts waar ontreddering, wantrouwen en paranoia de sfeer gingen bepalen. Op zijn conto staat de vernietiging van twee neonazistische partijen: de British Movement en de verkeerd genoemde British Democratic Party.

Journalist en auteur

Vanaf dan schreef Hill regelmatig stukken in Searchlight en in 1988 bracht hij, samen met de journalist Andrew Bell een boek uit, ‘The Other Face of Terror: Inside Europe’s Neo-Nazi Network’. Hill getuigde ook in het Europese Parlement in de commissie over racisme en xenofobie. Hij onthulde er onder meer dat neonazi’s een soort van “bruine” of “zwarte” hulp organiseerden waarbij voortvluchtige neonazistische criminelen en terroristen werden geholpen via ontsnappingsroutes en onderkomen (safe houses).

Bron: Searchlight

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.